100% Durex, 100% betrouwbaar

Trichomonas

Trichomonas

Trichomonas is een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening, maar wat weten we er echt van? In dit artikel onthullen we wat Trichomonas precies is, hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen. Van symptomen en testen tot preventie en behandeling - hier krijg je duidelijke antwoorden. Of je nu zelf klachten hebt, of gewoon meer wilt weten: na het lezen van deze gids ben je volledig op de hoogte.

Wat is Trichomonas?

Trichomonas, vaak simpelweg 'tricho' genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het wordt veroorzaakt door een eencellig micro-organisme dat mensen kan infecteren. Hoewel het een van de meest voorkomende soa's ter wereld is, zijn veel mensen zich niet bewust van hun infectie omdat ze geen symptomen ervaren. Het is essentieel om te weten wat het is, hoe het zich verspreidt, en hoe het te herkennen is.

Trichomonas vaginalis bij een vrouw

Trichomonas vaginalis is de specifieke parasiet die deze soa veroorzaakt. Bij vrouwen manifesteert deze infectie zich vaak in de vagina. Een veelvoorkomend symptoom is vaginale afscheiding. Deze afscheiding kan variëren van een helder tot troebel en kan soms gepaard gaan met een onaangename geur. Het is niet ongewoon dat het vaginaal vocht verandert tijdens een infectie. Vrouwen kunnen ook een beetje afscheiding ervaren, wat meer is dan hun normale hoeveelheid.

Trichomonas bij een man

Je krijgt krijgt trichomonas met irritatie bij de urine, ga direct naar de huisarts. Roodheid bij de urethra onsteking.

Hoewel trichomonas vaker symptomen vertoont bij vrouwen, kunnen mannen ook geïnfecteerd raken. Een symptoom bij mannen kan een ontstoken eikel zijn. Dit kan gepaard gaan met jeuk, roodheid, of een licht branderig gevoel. Het is belangrijk voor mannen om te weten dat, zelfs als ze geen symptomen hebben, ze nog steeds de infectie kunnen doorgeven aan hun partners.

Wat zijn de symptomen van trichomonas?

De symptomen van trichomonas kunnen variëren tussen individuen en zijn soms subtiel of afwezig. Hieronder zijn de meest voorkomende tekenen:

 • Pijn: Veel mensen met trichomonas ervaren pijn, vooral in het genitale gebied. Dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.

 • Pijn bij het plassen: Een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen is een veelvoorkomend symptoom. Dit kan voor zowel mannen als vrouwen oncomfortabel zijn.

 • Geïrriteerde huid: De huid rond de genitaliën kan rood, gezwollen en pijnlijk worden. Dit is vooral merkbaar na intiem contact.

 • Kleine schuimbelletjes: Bij sommige geïnfecteerde personen kan de afscheiding schuimig worden met kleine belletjes. Dit gaat vaak gepaard met pijn en ongemak.

 • Branderig gevoel: Naast pijn bij het plassen, kan er ook een algemeen branderig gevoel in het genitale gebied zijn, wat een duidelijk teken kan zijn van de infectie.

Het is belangrijk om te onthouden dat sommige mensen met trichomonas geen symptomen hebben. Als je vermoedt dat je deze soa hebt, is het essentieel om zo snel mogelijk getest te worden, zelfs als je geen duidelijke tekenen van de infectie hebt.

Hoe kun je op trichomonas testen?

Als je vermoedt dat je trichomonas hebt of als je klachten hebt die hierop wijzen, is het van groot belang om je te laten testen. Een vroege detectie kan verdere complicaties voorkomen en de verspreiding van de soa naar andere personen beperken. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt testen op trichomonas:

 • SOA test: Er zijn specifieke soa tests beschikbaar voor trichomonas. Deze tests zijn over het algemeen betrouwbaar en kunnen de aanwezigheid van de parasiet detecteren. Je kunt hiervoor naar je huisarts gaan of een gespecialiseerde kliniek bezoeken.

 • Direct preparaat: Soms kan een direct preparaat onder de microscoop helpen bij de detectie. Hierbij wordt een monster van de afscheiding bekeken om de trichomonas-parasieten te identificeren.

 • Uitstrijkje: Voor vrouwen kan een uitstrijkje van de vagina nuttig zijn. Het verzamelde monster wordt vervolgens in een laboratorium onderzocht op tekenen van trichomonas.

 • Laten testen: Als je symptomen hebt, of als je onbeschermde seks hebt gehad met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij geïnfecteerd is, is het een goed idee om je zo snel mogelijk te laten testen. Ook als je geen symptomen hebt, maar je wel zorgen maakt, kan een soa test nodig zijn om zekerheid te krijgen.

Vroege detectie en behandeling zijn essentieel om de infectie effectief te beheersen en verdere overdracht te voorkomen. Wees proactief en neem je gezondheid serieus.

Hoe kun je trichomonas krijgen?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), wat aangeeft dat het meestal door seksueel contact wordt overgedragen. Het begrijpen van de manieren waarop je deze infectie kunt oplopen, is de sleutel tot preventie.

Seksueel contact en overdracht

Het meest voorkomende scenario waarin mensen trichomonas krijgen, is door direct seksueel contact zonder bescherming. Dit betekent dat de overdracht kan plaatsvinden tijdens vaginale, anale of orale seks. Hoewel de aanwezigheid van symptomen kan variëren, kan iemand die geïnfecteerd is met trichomonas deze overdragen, zelfs als er geen duidelijke tekenen van de ziekte zijn.

Andere overdrachtsmethoden

Naast direct seksueel contact zijn er andere situaties waarin je trichomonas kunt krijgen. Bijvoorbeeld door het delen van ongereinigde seksspeeltjes met een geïnfecteerde persoon. Hoewel het zeldzaam is, zijn er ook gevallen waarin trichomonas wordt overgedragen zonder seksueel contact, zoals door het delen van vochtige handdoeken of badkleding.

Hoe kun je trichomonas voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om seksueel overdraagbare aandoeningen. Hier zijn enkele bewezen methoden om trichomonas en andere soa's te voorkomen.

 • Gebruik van bescherming: Het consequent en correct gebruiken van een condoom tijdens elk seksueel contact is een van de meest effectieve manieren om besmetting te voorkomen. Condooms vormen een barrière die de overdracht van trichomonas en vele andere soa's vermindert.

 • Vermijd delen van persoonlijke items: Het is belangrijk om geen persoonlijke items zoals handdoeken, badkleding of seksspeeltjes te delen, vooral als je niet zeker weet of de andere persoon een infectie heeft.

 • Blijf geïnformeerd: Organisaties zoals SOA Aids Nederland bieden waardevolle informatie en middelen om mensen te informeren over de risico's van soa's en hoe deze te voorkomen. Door goed geïnformeerd te blijven en bewust te zijn van de risico's, kun je betere keuzes maken die leiden tot een gezondere levensstijl.

 • Regelmatig testen: Zelfs als je voorzorgsmaatregelen neemt, is het raadzaam om je regelmatig te laten testen op soa's, vooral als je meerdere seksuele partners hebt. Dit zorgt voor vroege detectie en behandeling, wat de verdere verspreiding van de infectie kan voorkomen.

  trichomonas vaginalis of de trichomonas infectie geeft een vaginale afscheiding en vaginale jeuk. Je kunt het beste contact opnemen voor een diagnostische methoden en een eenmalige orale dosis.

Behandeling van trichomonas

De behandeling van trichomonas richt zich op het elimineren van de parasiet die de infectie veroorzaakt. Meestal wordt dit bereikt met specifieke antibiotica, zoals metronidazol of tinidazol.

Antibiotica: Een eenmalige hoge dosis van deze medicijnen wordt vaak voorgeschreven, maar soms kan een lagere dosis over meerdere dagen nodig zijn.

Tijdens de behandeling: Het is essentieel om tijdens de behandeling seksueel contact te vermijden totdat beide partners zijn behandeld en symptomen zijn verdwenen. Ook als de symptomen weg zijn, moet de volledige kuur worden afgemaakt om herinfectie te voorkomen.

Informeer je partner: Als je positief bent getest op trichomonas, informeer dan je seksuele partner(s) zodat zij zich ook kunnen laten behandelen. Dit voorkomt herinfecties tussen partners.

Veelgestelde vragen over trichomonas

Wanneer je te maken krijgt met klachten zoals een geïrriteerde huid, pijn, het gevoel alsof je continu moet plassen ondanks weinig vocht, of het waarnemen van kleine schuimbelletjes gepaard met ongemak, kan dit wijzen op trichomonas. Hoe krijg je trichomonas? En wat als je het al hebt? Hoewel zeldzame complicaties kunnen optreden, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In deze veelgestelde vragen sectie duiken we dieper in deze en andere gerelateerde onderwerpen om je van duidelijke antwoorden te voorzien.

trichomonas vaginalis is een asymptomatische infectie toevallig met vaginale afscheiding. Als jetrichomonas hebt kenmerkende geur alsof je vis ruikt in de vagina met parasiet irritatie

Gaat trichomonas vanzelf over?

Hoewel sommige mensen met een trichomonas infectie na verloop van tijd minder klachten krijgen, gaat de infectie zelf niet zomaar over. Het is belangrijk om te weten dat, zelfs als de klachten van trichomonas verminderen, de parasiet nog steeds in het lichaam aanwezig kan zijn en kan worden doorgegeven aan anderen.

Kun je trichomonas krijgen zonder seksueel contact?

Ja, hoewel trichomonas voornamelijk een seksueel overdraagbare infectie is, zijn er zeldzame gevallen waarin mensen de infectie krijgen zonder direct seksueel contact. Denk hierbij aan het delen van vochtige handdoeken of badkleding. Toch is de kans hierop klein en komt trichomonas voornamelijk voor door intiem contact.

Wat is de incubatietijd van trichomonas?

De incubatietijd, oftewel de tijd tussen besmetting en het ontstaan van de eerste symptomen, varieert. Meestal verschijnen de klachten binnen een paar dagen tot weken na besmetting. Het is echter mogelijk dat symptomen zoals plassen met een branderig gevoel, of afscheiding die naar vis ruikt, pas maanden later optreden.

Kan trichomonas onvruchtbaarheid veroorzaken?

Hoewel trichomonas direct geen onvruchtbaarheid veroorzaakt, kan een onbehandelde infectie leiden tot ontstekingen die, op de lange termijn, problemen kunnen veroorzaken bij de voortplanting. Daarom is het belangrijk om bij klachten snel een behandeling te starten.

Komt trichomonas vaak voor?

Trichomonas is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen wereldwijd. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen, maar veel mensen met de infectie merken er niets van en realiseren zich niet dat ze het hebben. Het is daarom essentieel om regelmatig te testen als je wisselende seksuele contacten hebt.

Heb ik een SOA? chlamydia herpes Syfilis Genitale wratten schaamluis HIV Gonorroe Hepatitis Mycoplasma  Vragen over SOA's • Copyright © 2024 Condoom.nl