100% Durex, 100% betrouwbaar

Feiten en informatie Hoe worden condooms gemaakt?

Hoe worden condooms gemaakt?

Het productieproces van condooms van natuurlijk rubber is behoorlijk indrukwekkend. In de volgende paragrafen schetsen we de stadia van hoe natuurlijke latex verandert in condooms in alle soorten en maten. Hoewel vergelijkbaar, zonder het rubberingrediënt, bewaren we het proces van het maken van latexvrije condooms voor een andere keer.

Latex tappen

Latex tappen is het proces waarbij de melkachtige latex uit een rubberboom wordt gehaald. De rubberboom is een meer algemene naam voor de boom genaamd Hevea Brasiliensis. Deze bomen gedijen goed in de regenwouden van Zuid-Amerika,  Indonesië en Maleisië. Daar komt de latex voor de condooms van tegenwoordig vooral vandaan.

Aannemers van fabrikanten doen het tapproces 's nachts of' s morgens vroeg wanneer de luchttemperatuur relatief laag is om de latex in zijn verse, pure vloeibare vorm te houden.

Opslag van ruwe latex

Na het verzamelproces plaatsen werknemers de natuurlijke latex in temperatuur gecontroleerde tanks. Daar houden ze de stof in zijn onveranderde vorm, waardoor de latex niet stolt.

Nu is het tijd om de pure latex te distribueren naar productiefaciliteiten over de hele wereld en die condooms te maken.

Latexkwaliteit garanderen

Condoommerken testen de latexkwaliteit tijdens het hele productieproces om de hoogste normen voor het condoommateriaal te garanderen.

Latex samenstellingsproces

De latex samenstelling heeft verschillende fasen en is in feite een uithardingsproces. In deze fase krijgt latex zijn eigenschappen voor condoomsterkte, dunheid, zachtheid, enz.

Kortom, alles wordt gemixt, waardoor het klaar is voor de volgende productiestap. Dit is waar de machinale automatisering, of computergestuurd, het proces begint om de witte, melkachtige vloeistof in condooms te veranderen.

Dippen van condooms

Na de latexsamenstelling is het tijd om het zichtbare condooms te maken. De productielijn heeft draaiende glazen mallen die door de dompeltank lopen om een dunne laag latex te produceren. Het onderdompelen wordt twee keer herhaald om ervoor te zorgen dat de dikte voldoende is om een lichte maar duurzame latexfilm te creëren. De temperatuur van de latex in de dompeltank ligt rond de 15°C.

In de volgende stap moeten de draaiende, dompelglazen mallen door de droger. Nadat de latex is opgedroogd, reinigt de roterende borstel de onderkant van het condoom, waardoor de dunne ring wordt gevormd. Er volgt een uithardingsproces van 10 minuten in de oven. Nu is het tijd om de condooms met water onder hoge druk uit de mallen te halen. Een hele partij condooms wordt gewassen en gedroogd met een oplossing die een laagje poeder op het latexoppervlak achterlaat. Dit voorkomt dat de condooms aan elkaar plakken.

Individuele microscopisch kleine gaatjestest

Elk condoom ondergaat een geautomatiseerde inspectie op gaatjes. In deze fase van het productieproces wordt elk condoom om een staaf geplaatst. Dit is een metalen staaf in de vorm van een condoom die elektriciteit geleidt. De met het condoom bedekte staaf gaat door een elektrisch veld. Als het condoom defect is, hetzij met een microscopisch gaatje of zwakke plekken, detecteert de test dergelijke defecten omdat de elektriciteit er doorheen loopt. De machine verwijdert deze defecte rubbers automatisch uit de batch. Condooms die de microscopisch kleine gaatjestest doorstaan, worden opgerold als platte schijf. Zoziet een condoom eruit als deze uit de verpakking. De elektronische stroomtest is een betrouwbare test die ervoor zorgt dat alle condooms die in de verpakkingsfase komen van topkwaliteit zijn. We praten later over een ander soort willekeurige test die elke partij condooms moet doorstaan.

Condooms in folie

In deze fase gaan condooms door een verpakkingslijn waar een machine glijmiddel op elk condoom spuit. Dit is de laatste keer dat we dat condoom zien voordat deze in folie wordt verpakt. Eenmaal verzegeld in de verpakking, gaan condooms naar de laatste stop in het productieproces.

Consumentenverpakking

De laatste inpakstop plaatst condooms in consumentenverpakking. Dit is hun laatste blik. We willen ook opmerken dat elk van de wikkels, evenals de doos, is gemarkeerd met de vervaldatum van het product.

Het eindproduct

Het productieproces is voorbij en condooms zijn klaar voor distributie.

Testen en controle van condoomkwaliteit

We hebben vermeld hoe merken condooms testen tijdens het hele productieproces. Dit zorgt ervoor dat condooms veilig en effectief zijn en een substantiële barrière vormen tussen sperma en SOA's. Nu is het tijd om in te gaan op meer van de tests die plaatsvinden.

Wat is de kwaliteitscontrole?

Er is een regiment tests in verschillende productiefasen om er zeker van te zijn dat condooms vrij zijn van defecten. Fabrieken gebruiken water en lucht om de duurzaamheid van het materiaal te meten.

Hieronder vindt u een lijst met aanvullende tests die elke batch moet ondergaan.

  • Luchtdruktest
  • Waterlekkagetest:
  • Trekproef
  • Verouderingstest 

Condoom luchtdruktest

De luchtdruktest, ook wel de luchtinflatietest genoemd, meet de hoeveelheid lucht die condooms kunnen absorberen voordat ze barsten. De "airburst" test condooms op elasticiteit en sterkte. Gemiddeld blaast deze test condooms op met 25 liter lucht per minuut.

Condoomwaterlektest

De waterlektest vult condooms met water en laat ze een bepaalde tijd hangen. In de volgende fase van de waterlekkagetest gebruiken ze de handrol- en kneedtestmethode om te controleren op microscopisch kleine lekken.

Trekkrachttest condoom

De trekproef strekt condooms uit om te zien hoe duurzaam het materiaal is. Een ring wordt halverwege het lichaam uit het condoom gesneden en maximaal uitgerekt voordat hij breekt. De meeste latex condooms spreiden meer dan 750 keer hun oorspronkelijke breedte uit. 

Verouderingstest

Fabriekslaboratoria testen condooms ook op veroudering. Er zijn nog meer tests, maar dit zijn de belangrijkste.

Zoals u kunt zien, zijn er een aantal kwaliteitscontrolepunten. Profylactische middelen moeten ze allemaal passeren voordat ze in uw handen en op uw instrument van plezier belanden.

Conclusie

We hopen dat onze korte rondleiding je een idee heeft gegeven van hoe fabrikanten condooms maken, inclusief hun kwaliteitscontrolemaatregelen. De volgende keer dat je een doos condooms koopt, waardeer dan alles wat nodig is om ze te maken.  • Copyright © 2023 Condoom.nl