100% Durex, 100% betrouwbaar

Veilige seks/ veilig vrijen Hoe lang gaan condooms mee?

Hoe lang gaan condooms mee?

Wanneer je midden in een opwindende seksuele ontmoeting met een geliefde zit, is het laatste dat bij je opkomt als je naar een condoom zoekt, de vervaldatum te controleren, je wilt het condoom waarschijnlijk zo snel mogelijk omdoen. Maar de vervaldatum van een condoom is heel belangrijk, gebruik je een condoom dat verouderd is dan zou het kunnen dat de effectiviteit van het condoom aanzienlijk verminderd is, of erger nog, niet veilig is.

Dus waarom gaan condooms over de datum? Moet je de vervaldatum elke keer dat je er een gebruikt, controleren? Als je vragen hebt over de vervaldatum van condooms, dan zijn we er om je te helpen. 

Kunnen condooms over de datum gaan?

Om het duidelijk te zeggen, condooms kunnen inderdaad over de datum gaan. Daarom hebben condooms altijd een vervaldatum op de achterkant van elk individueel pakje, ongeacht of ze afzonderlijk of als onderdeel van een grotere verpakking zijn gekocht. Als een condoom is verlopen, loop je mogelijk een groter risico op splijten, scheuren of doorboren tijdens seks.

Waarom verlopen condooms?

Het condoom vergaat niet zomaar net als een stuk fruit. Het heeft eigenlijk te maken met een complex proces dat ertoe leidt dat het materiaal van het condoom kapot gaat en na verloop van tijd.. In wezen geldt: hoe veerkrachtiger het materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van het condoom, hoe langer het meegaat.

Afgezien van het materiaal, is de levensduur van een condoom ook afhankelijk van de juiste opslag, aangezien zelfs direct zonlicht een effect kan hebben op het condoom. Het is daarom belangrijk om je condooms op een droge plaats te bewaren en je dient de afzonderlijke condoomverpakkingen alleen te openen voordat je ze gebruikt en niet eerder.

Hoe lang gaan condooms mee?

De meeste condooms zijn tussen de 1 en 5 jaar houdbaar, maar hoe lang een condoom meegaat, hangt echt af van het materiaal waarvan het condoom is gemaakt.

Zo kunnen latex condooms een houdbaarheid hebben tot wel 5 jaar, wederom afhankelijk van het veilig bewaren van het condoom. Ter vergelijking: condooms zonder latex gemaakt van polyisopreen (een soort kunstrubber) hebben meestal een houdbaarheid van maximaal 3 jaar.

Een andere factor die de vervaldatum van het condoom kan beïnvloeden, is of het condoom zaaddodend middel of andere chemicaliën bevat. Chemicaliën zoals zaaddodend middel kunnen de integriteit van het condoom beschadigen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort.

Ongeacht waar het condoom van is gemaakt, alle individuele condoomverpakkingen moeten een vervaldatum hebben, dus je hoeft je alleen maar zorgen te maken over deze datum voor gebruik. Als het condoom nog goed is, ga je gang en gebruik het. Is het condoom verouderd of staat er geen datum op de verpakking, gooi het dan weg en zoek een nieuw exemplaar.

Kun je verouderde condooms gebruiken?

Het antwoord op de vraag is vrij eenvoudig; nee, je kunt geen verouderde condooms gebruiken. Het gebruik van verouderde condooms zou betekenen dat de kwaliteitsgarantie en effectiviteit van het condoom niet langer geldig is.

Met een typische houdbaarheidsdatum van 1 tot 5 jaar, heb je misschien het gevoel dat je alle tijd van de wereld hebt om de condooms die je momenteel hebt te gebruiken, maar het kan nooit kwaad om je voorraad aangevuld en vers te houden. Waarom zou je niet van de gelegenheid gebruik maken om iets nieuws te proberen?

Waarom probeer je tijdens je volgende herlaadbeurt niet een paar van onze condooms met ribbels of noppen aan je collectie toe te voegen ? Natuurlijk moet je, zoals altijd, de vervaldatum van het condoom controleren voordat je het gebruikt, maar de intense en stimulerende ribbels en stippen maken het het wachten meer dan waard.
  • Copyright © 2022 Condoom.nl