Condoom.nl

100% Durex, 100% betrouwbaar

100% Durex, 100% betrouwbaar

Hoe voorkom je een SOA?

Passie is een interessant fenomeen. Het neemt over en domineert je zintuigen, je ledematen en je geest, waardoor het moeilijk wordt om aan iets anders te denken dan het intense seksuele moment dat over het gebeuren gaat. De ervaring is zo opwindend dat niemand van ons echt wil nadenken over de meest voorkomende soa's voor, tijdens of na. Niet bepaald romantisch of sexy, toch?

Het is misschien moeilijk om toe te geven, maar SOA's maken net zo goed deel uit van seks als het plezier dat het met zich meebrengt. Tenzij beide partners toegewijd zijn en alleen bij elkaar zijn geweest... kunnen SOA's zeker een rol gaan spelen.

Snelle afspraken en one-night stands zijn risicovolle gebieden, vooral als je geen condooms meeneemt als onderdeel van de gelegenheid (onthoud dat ze het risico op mogelijke soa's helpen verminderen). Als je ze niet altijd aantrekt, kun je een schokkende verrassing krijgen. En vergeet je beflapje niet!

Wat zijn SOA's?

SOA’s heb je in verschillende vormen. Zo heb je ziektes en infecties. Je kunt een SOA hebben zonder dat je het weet, omdat niet alle symptomen altijd even zichtbaar of opvallend zijn. Daardoor kan het voorkomen dat je rondloopt met een SOA zonder dat je daar zelf erg in hebt. Het is daarom dus handig om het een en ander over SOA’s te weten zodat je de symptomen kan herkennen. Echter moet je wel onthouden dat slechts een test of een arts je zekerheid kan geven over wat je hebt. Veel SOA’s hebben namelijk vergelijkbare symptomen. Gelukkig zijn veel van de meest voorkomende SOA’s behandelbaar en de meeste zijn te genezen met antibiotica.

Veel voorkomende SOA's

HPV (humaan papillomavirus)

De volgende uitspraak zal je misschien verbazen. Bijna elke seksueel actieve persoon heeft ooit een relatie met HPV gehad.

Wat zeg je!? We wedden dat je die niet zag aankomen. Er zijn naar schatting meer dan 40 soorten HPV-infecties die u kunt overbrengen via vaginale, anale of orale seks. Zelfs niet-genitaal huid-op-huidcontact verspreidt deze infecties.

Er is het goede nieuws. De meeste HPV-typen hebben geen symptomen en het menselijk lichaam overmeestert ze vanzelf. Het slechte nieuws is dat sommige typen de mond, keel, penis en anus infecteren en in deze gebieden zelfs kanker kunnen veroorzaken. Verschillende vaccins beschermen tegen dit soort kankers.

Chlamydia

Chlamydia heeft de kampioenstrofee op de ranglijst van de meest voorkomende soa's in Nederland. Symptomen zijn onder meer brandende pijn tijdens het plassen en/of een ongewone afscheiding uit de penis of vagina. Klinkt niet als iets waar je mee te maken wilt hebben, toch? Als je condooms gebruikt, hoef je dat waarschijnlijk niet te doen.

Als je om wat voor reden dan ook merkt dat je chlamydia hebt, is het "goede nieuws" over chlamydia dat je je dokter om wat antibiotica kunt vragen om het op te ruimen. Het is te genezen.

Gonorroe

De symptomen van gonorroe, ook bekend als ‘druiper’, lijken erg op die van chlamydia: penis- of vaginale afscheiding, brandend gevoel tijdens het plassen, enz. Interessant genoeg komen gonorroesymptomen het vaakst voor bij mannen. Beter gezegd, de meeste kerels weten zeker dat ze iets hebben ... Ter vergelijking: slechts 20% van de vrouwen weet dat ze gonorroe hebben.

Gelukkig komen antibiotica weer te hulp voor deze bacteriële soa.

Tot nu toe noemden we HPV, Chlamydia en Gonorroe. De volgende die komen, zijn een beetje ingewikkelder.

Syfilis

De Syfilis-infectie is zo heftig dat het vier fasen kent:

Stadium #1: Verschijnt als een ongevaarlijke bult, snee of ingegroeide haren, meestal waar de infectie voor het eerst contact maakte. Je kunt je in deze fase bevinden van een paar weken tot ongeveer 3 maanden.

Stadium #2: Je kunt uitslag krijgen op je voeten, handen of andere gebieden, en je kunt andere griep-/verkoudheidssymptomen krijgen. Je zou zelfs je haar kunnen verliezen. Hoewel er veel symptomen zijn, realiseer je je misschien nog steeds niet dat je een van de meest voorkomende SOA's heeft.

Stadium #3: Symptomen verdwijnen vaak, maar je bent nog steeds geïnfecteerd. Deze fase kan lang duren, zelfs jaren, voordat het naar het volgende niveau gaat.

Stadium #4: Deze fase kan blindheid, doofheid, psychische aandoeningen of geheugenverlies veroorzaken. Je kunt zelfs een hartaandoening of een beroerte krijgen.

Wat ook verontrustend is, is dat je syfilis kunt doorgeven zonder zelfs maar te weten dat je het hebt, omdat het in de vroege stadia het meest besmettelijk is (#1 en #2). Jakkes!

Opmerking: veel soa's zijn zo; je kunt ze aan iemand geven zonder te beseffen dat je een probleem hebt. Nog een reden om heel voorzichtig te zijn.

Neem contact op met je arts. Als er de minste kans is dat u deze syfilis of een andere SOA heeft, neem dan onmiddellijk contact op met je arts en laat je onderzoeken. Als blijkt dat je positief test, vraag dan je arts om wat antibiotica. Zoals je ziet, is syfilis geen grap. Het is beter om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken over de mogelijkheid om deze of een andere SOA te krijgen. Draag condooms elke keer dat je seks hebt. 

Herpes

Herpes is een andere die hoog op de lijst van veelvoorkomende soa's staat. De meeste mensen hebben hiervan gehoord. Het herpesvirus heeft twee soorten: HSV-1 (zweren typisch rond de mond) en HSV-2 (zweren typisch in de geslachtsorganen). Herpes veroorzaakt meestal pijnlijke blaren rond of in de vulva, penis of anus. Symptomen voor deze zijn echter uniek per persoon. Soms heb je het gevoel dat je op het punt staat verkouden te worden, en dan krijg je een uitbraak. Of je hebt een rare pijn in je been/hamstring voordat de blaren komen.Andere symptomen kunnen zijn: brandend gevoel bij het plassen, tintelingen in uw genitale gebied, enz. Maar niet iedereen ervaart blaren of zelfs symptomen. Sterker nog, jongens weten vaak niet eens dat ze deze hebben.

Helaas wordt het herpesvirus heel gemakkelijk overgedragen. Het enige dat nodig is, is huid-op-huidcontact. Je zou deze dus zelfs aan de buitenkant kunnen krijgen, bijvoorbeeld op je schaambeen. Niets kan je risico volledig uitsluiten, maar condooms zijn je meest effectieve beschermingsmiddel (98%).

Hier is meer vervelend nieuws. Je kunt het herpesvirus niet genezen. Als je het eenmaal hebt, heb je het voor altijd in je lichaam. Er is een sprankje goed nieuws voor iedereen met deze ... hoe langer het herpesvirus in je lichaam is, hoe minder symptomen het vertoont. Dit is natuurlijk geheel individueel, maar over het algemeen wordt het beter met de leeftijd (uitbraken nemen af, komen minder vaak voor).

Er zijn ook medicijnen beschikbaar die u kunt nemen om virusuitbraken te beperken. Houd er echter rekening mee dat herpes je immuunsysteem kan verzwakken of rare dingen kan veroorzaken. Praat met je arts en laat hem eventuele ongewone symptomen weten. 

HIV/AIDS

HIV is het virus dat aids veroorzaakt. Het is een afkorting voor Human Immunodeficiency Virus en AIDS is een afkorting voor Acquired Immune Deficiency Syndrome.

HIV gaat door sperma, vaginale vloeistoffen, moedermelk, bloed, enz.

Een persoon die geïnfecteerd is, kan deze bijvoorbeeld via vaginale of anale geslachtsgemeenschap overdragen als ze geen condoom gebruiken. Het is belangrijk op te merken dat je HIV niet kunt doorgeven via speeksel of door te zoenen.

Hiv-symptomen kunnen aanvoelen als griep, samen met vermoeidheid, spierpijn of lage koorts. Gewichtsverlies en diarree zijn ook veelvoorkomende symptomen. Het kan jaren duren voordat HIV het immuunsysteem van een mens zo ver heeft vernietigd dat het lichaam niet meer in staat is om met infecties om te gaan. Vandaag de dag is er nog geen remedie voor hiv.

Als hiv vordert, verandert het in aids. Sterke medicijnen helpen mensen met hiv lang te leven. Laat je testen bij twijfel

Schaamluis

We hebben de meest voorkomende soa's besproken. We wilden ook een eervolle vermelding geven aan "de platjes", omdat dit er een is waar veel mensen van hebben gehoord, zelfs als ze niet echt weten waar het naar verwijst. ‘De platjes’ zijn de bijnaam voor schaamluis.

Misschien herinner je je de "luizencontrole" op de basisschool. Kinderen lieten hun hoofd onderzoeken om te zien of ze luizen in hun haar hadden. Welnu, je kunt hetzelfde soort dingen in je schaamhaar krijgen ... Het lijkt alsof luizen op haar lijken, wat voor soort dan ook. Luizen zijn altijd behoorlijk besmettelijk. Zorg er dus voor dat je jezelf beschermt door aan te dringen op condooms.

SOA-testen

Of het nu gaat om HPV, chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes of hiv/aids, een eenvoudige bloed- of speekseltest bepaalt uw status. Laat je regelmatig testen op soa's om je situatie te kennen. Hoe vaak is aan jou, maar moet overeenkomen met de mogelijke risico's die u neemt, b.v. het aantal van je seksuele partners en de frequentie van je ontmoetingen. 

Condooms en SOA’s

Je kunt een SOA doorgeven, zelfs als je niet weet dat je het hebt, en je kunt er een krijgen, zelfs als je niets bijzonders merkt aan je partner. Zoals we hebben besproken, zijn condooms de beste keuze omdat ze effectief zijn in het voorkomen van soa's.

Onthoud dat het risico nooit helemaal wordt geëlimineerd.  Door echter elke keer dat je geslachtsgemeenschap hebt een condoom te gebruiken, verklein je de kans op besmetting drastisch.

Wees je bewust van je seksuele gezondheid. Het is jouw leven (en dat van je partner), dus neem geen risico... gebruik condooms. Houd er rekening mee dat zaaddodende condooms geen extra beschermlaag tegen soa's toevoegen.

Hoe voorkom je een SOA?


  • Copyright © 2021 Condoom.nl