100% Durex, 100% betrouwbaar

Waarom zijn sommige glijmiddelen niet spermavriendelijk?

Waarom zijn sommige glijmiddelen niet spermavriendelijk?

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige glijmiddelen niet goed samengaan met sperma? In ons nieuwste blog leggen we uit hoe bepaalde ingrediënten in glijmiddelen invloed kunnen hebben op sperma. Dit is vooral handig om te weten als je zwanger wilt worden. We vertellen je wat deze ingrediënten zijn en welke glijmiddelen je het beste kunt kiezen voor de gezondheid van sperma. Lees snel verder op Condoom.nl voor handige tips en informatie.

Kunnen glijmiddelen zoals Durex Sensitive en KY Jelly sperma doden? Soort van. Ze kunnen zeker niet als spermavriendelijk worden beschouwd. Hoewel je ze niet kunt gebruiken om zwangerschap te voorkomen (daar heb je zaaddodend middel voor nodig), zijn ze geen goede keuze als je probeert zwanger te worden.

Het effect dat glijmiddelen kunnen hebben op de vruchtbaarheid is vooral relevant voor stellen die proberen zwanger te worden. Moeilijkheden met vaginale droogheid komen twee keer zo vaak voor bij paren die proberen zwanger te worden dan bij de algemene bevolking. Ook nemen problemen met vaginale droogheid toe naarmate een paar langer probeert zwanger te worden

Volgens een onderzoek meldde een op de vier stellen dat ze glijmiddel op waterbasis gebruikten (die niet vruchtbaarheidsvriendelijk waren) terwijl ze probeerden zwanger te worden. Met de toename van vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddelen op de markt, is het waarschijnlijk dat meer mensen zich nu bewust zijn dat ze dit zouden moeten doen. geen niet-spermavriendelijke glijmiddelen gebruiken.

Kunnen glijmiddelen sperma doden? 

Soort van. Ze kunnen zeker niet als spermavriendelijk worden beschouwd. Hoewel je ze niet kunt gebruiken om zwangerschap te voorkomen (daar heb je zaaddodend middel voor nodig), zijn ze geen goede keuze als je probeert zwanger te worden Het effect dat glijmiddelen kunnen hebben op de vruchtbaarheid is vooral relevant voor stellen die proberen zwanger te worden. Moeilijkheden met vaginale droogheid komen twee keer zo vaak voor bij paren die proberen zwanger te worden dan bij de algemene bevolking. Ook nemen problemen met vaginale droogheid toe naarmate een paar langer probeert zwanger te worden Volgens één onderzoek meldde een op de vier stellen dat ze persoonlijke glijmiddelen gebruikten (die niet vruchtbaarheidsvriendelijk waren) terwijl ze probeerden zwanger te worden. Met de toename van vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddelen op de markt, is het waarschijnlijk dat meer mensen zich nu bewust zijn dat ze geen niet-spermavriendelijke glijmiddelen gebruiken. Als u echter een van degenen bent die het niet wisten, bent u verre van alleen. Wat is het probleem met gewone glijmiddelen? En hoe kunnen ze het sperma beïnvloeden?

Welk glijmiddel gebruiken als je zwanger wilt worden?

  • Prefert is het enige glijmiddel dat je veilig kunt gebruiken als je zwanger wilt worden.
  • Prefert creëert een ideale omgeving voor de zaadcellen en leidt de weg naar bevruchting.
  • Prefert is een aangename gel voor uitstekende vaginale bevochtiging en tast het sperma niet aan.

Prefert is een spermavriendelijk glijmiddel:

Prefert Vaginaal Glijmiddel bij Kinderwens


Waarom glijmiddel gebruiken als u zwanger probeert te raken? 

Nou, het maakt baby's maken een beetje leuker. Glijmiddel vermindert wrijving en verbetert de seksuele ervaring voor beide partners. Veel heteroseksuele stellen die actief proberen zwanger te worden, hebben seks volgens een specifiek tijdschema, meestal elke dag of om de dag tijdens hun vruchtbare periode (de 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong). Seks volgens een schema hebben - en misschien zelfs enige angst of stress rond de conceptie - kan betekenen dat beide partners niet zo ontspannen of opgewonden zijn als ze zouden hopen tijdens de geslachtsgemeenschap. Onderzoek lijkt dit te bevestigen. Eén studie onderzocht de ervaringen van 900 paren. Onderzoekers ontdekten dat 88% van de paren verklaarde dat vaginale droogheid soms, vaak of altijd de intimiteit negatief beïnvloedde, terwijl ze probeerden zwanger te worden. Bovendien rapporteerde 76% dat vaginale droogheid enigszins of veel toenamen tijdens het proberen zwanger te worden. Glijmiddel kan helpen om seks comfortabeler te maken, en in dit onderzoek gebruikte 26% van de stellen vaak of altijd glijmiddel bij het proberen zwanger te worden.

Hoe glijmiddelen invloed hebben op sperma

In verschillende onderzoeken is gekeken naar het effect dat verschillende glijmiddelen hebben op sperma. Onderzoekers hebben onderzocht:

  • Hoe goed het sperma zwemt (motiliteit) na blootstelling aan het glijmiddel?
  • Of er al dan niet DNA-schade is opgetreden?
  • Of sperma nog leefde?

Eén studie vergeleek de beweeglijkheid van het sperma na blootstelling aan Prefert (een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel) en diverse ander glijmiddelen op waterbasis. We weten dat sperma ongeveer 1,5 minuut na de geslachtsgemeenschap de overgang maakt van het sperma naar het baarmoederhalsslijm. De meerderheid van het gezonde sperma zal binnen 15 tot 20 minuten in het baarmoederhalsslijm terechtkomen

Daarom onderzochten onderzoekers welk percentage sperma bewoog na 0 minuten, 5 minuten, 30 minuten en 60 minuten blootstelling aan een 10% oplossing van de verschillende glijmiddelen. Dit is wat ze vonden:

Prefert was het minst schadelijk voor sperma, met slechts een kleine (maar nog steeds significante) afname van de spermabeweging.
KY-glijmiddelen waren het schadelijkst voor de beweging van het sperma
Sensilube was ook aanzienlijk schadelijk voor de beweging van het sperma. Na 60 minuten was minder dan 60% in beweging. (Vergelijk dat met Prefert, waar iets minder dan 80% na een uur nog steeds in beweging was.)
Babyolie is spermavriendelijker  maar niet zo spermavriendelijk als Prefert.

Ze vonden dat: Sperma blootgesteld aan Prefert had de beste vitaliteit (levend sperma), met 92% nog in leven na twee uur blootstelling.ConceivePlus was de op één na beste, met iets meer dan 70% nog in leven twee uur na verzameling. Zowel Prefert als Conceive Plus lieten na twee uur meer sperma in leven in vergelijking met de laboratoriumcontrole.

Spermavriendelijke glijmiddelen

Er zijn glijmiddelen die vruchtbaarheidsvriendelijk zijn gemaakt. De meest populaire spermavriendelijke glijmiddelen zijn Prefert en ConceivePlus. Het is misschien mogelijk om rauw eiwit als glijmiddel te gebruiken, en sommige mensen doen het ook. Het idee is dat het het dichtst in de buurt komt van het vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddel van de natuur, ei-wit baarmoederhalsslijm.

Er is echter een risico op een allergische reactie (als u allergisch bent voor eieren) en mogelijke salmonellavergiftiging. Bovendien is het nogal rommelig. Canola-olie en gewone babyolie zijn enigszins spermavriendelijke opties. Maar ze kunnen leiden tot vaginale infectie of irritatie. Speeksel is geen spermavriendelijke optie. De zuurgraad is schadelijk voor het sperma.

Glijmiddelen zijn geen zaaddodend middel

Hoewel gewone persoonlijke glijmiddelen misschien niet geweldig zijn voor sperma, zijn ze niet hetzelfde als zaaddodende schuimen en crèmes. Dit is een belangrijke verduidelijking.

Als je niet zwanger wilt worden, vertrouw dan niet op de licht remmende effecten van reguliere glijmiddelen. Ze zijn geen vorm van anticonceptie.

Als u toch zwanger wilt worden, zorg er dan voor dat u uw kansen op succes niet (licht) beïnvloedt door een glijmiddel te gebruiken dat niet ideaal is voor conceptie.

Studies

Laboratoriumstudies tonen dus aan dat glijmiddel het sperma aanzienlijk kan aantasten. Maar wat betekent dat voor real-life gebruik? Interessant genoeg lijkt het erop dat het gebruik van glijmiddel niet veel effect heeft op de kans op natuurlijke conceptie. In een paar verschillende onderzoeken is gekeken naar het gebruik van glijmiddel bij vrouwen die proberen zwanger te worden. In één daarvan hielden bijna 300 deelnemers hun menstruatiecyclus, geslachtsgemeenschap en gebruik van glijmiddel bij. Ongeveer 43% van de vrouwen meldde dat ze af en toe (29%) of vaak (14%) glijmiddel gebruikten tijdens het proberen zwanger te worden. Deelnemers die glijmiddel gebruikten - zelfs regelmatig - hadden niet minder kans om zwanger te worden dan degenen die nooit glijmiddel gebruikten. Een andere studie keek specifiek naar de tijd tot zwangerschap (of hoe lang het duurde voordat een paar zwanger werd) en hoe dit verband hield met het gebruik van glijmiddel. Meer dan 6.000 vrouwen gecategoriseerd als "zwangerschapsplanners" vulden vragenlijsten in over hun gebruik van persoonlijke smeermiddelen terwijl ze probeerden zwanger te worden. Onderzoekers ontdekten dat de vruchtbaarheidscijfers niet waren verlaagd voor gebruikers van glijmiddel, en dat het gebruik van smeermiddelen geen invloed leek te hebben op de tijd tot zwangerschap. Hoe verklaren we dit verschil tussen laboratoriumonderzoek en real-life statistieken? Het is mogelijk dat sperma bij gebruik in de praktijk wordt blootgesteld aan lagere concentraties glijmiddel, of kortere blootstellingstijden, dan in de bovengenoemde laboratoriumonderzoeken. Het is ook mogelijk dat de meeste mannelijke partners spermaparameters hebben die robuust genoeg zijn om de schadelijke impact van glijmiddel te weerstaan en toch tot een zwangerschap leiden. Voor onvruchtbare stellen of mannelijke partners die al te maken hebben met een laag aantal zaadcellen, een slechte beweeglijkheid van het sperma of andere problemen, raden experts aan het glijmiddel over te slaan (of een echt vruchtbaarheidsvriendelijk merk te gebruiken) om de kans op zwangerschap te maximaliseren.  • Copyright © 2024 Condoom.nl