100% Durex, 100% betrouwbaar

Waarom zijn sommige glijmiddelen niet spermavriendelijk?

Kunnen glijmiddelen sperma doden? 

Soort van. Ze kunnen zeker niet als spermavriendelijk worden beschouwd. Hoewel je ze niet kunt gebruiken om zwangerschap te voorkomen (daar heb je zaaddodend middel voor nodig), zijn ze geen goede keuze als je probeert zwanger te worden

Het effect dat glijmiddelen kunnen hebben op de vruchtbaarheid is vooral relevant voor stellen die proberen zwanger te worden. Moeilijkheden met vaginale droogheid komen twee keer zo vaak voor bij paren die proberen zwanger te worden dan bij de algemene bevolking. Ook nemen problemen met vaginale droogheid toe naarmate een paar langer probeert zwanger te worden

Volgens één onderzoek meldde een op de vier stellen dat ze persoonlijke glijmiddelen gebruikten (die niet vruchtbaarheidsvriendelijk waren) terwijl ze probeerden zwanger te worden. Met de toename van vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddelen op de markt, is het waarschijnlijk dat meer mensen zich nu bewust zijn dat ze geen niet-spermavriendelijke glijmiddelen gebruiken. Als u echter een van degenen bent die het niet wisten, bent u verre van alleen. Wat is het probleem met gewone glijmiddelen? En hoe kunnen ze het sperma beïnvloeden?

Hoe glijmiddelen invloed hebben op sperma

In verschillende onderzoeken is gekeken naar het effect dat verschillende glijmiddelen hebben op sperma. Onderzoekers hebben onderzocht:

  • Hoe goed het sperma zwemt (motiliteit) na blootstelling aan het glijmiddel?
  • Of er al dan niet DNA-schade is opgetreden?
  • Of sperma nog leefde?

Eén studie vergeleek de beweeglijkheid van het sperma na blootstelling aan Prefert (een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel) en diverse ander glijmiddelen op waterbasis. We weten dat sperma ongeveer 1,5 minuut na de geslachtsgemeenschap de overgang maakt van het sperma naar het baarmoederhalsslijm. De meerderheid van het gezonde sperma zal binnen 15 tot 20 minuten in het baarmoederhalsslijm terechtkomen

Daarom onderzochten onderzoekers welk percentage sperma bewoog na 0 minuten, 5 minuten, 30 minuten en 60 minuten blootstelling aan een 10% oplossing van de verschillende glijmiddelen. Dit is wat ze vonden:

Prefert was het minst schadelijk voor sperma, met slechts een kleine (maar nog steeds significante) afname van de spermabeweging.
KY-glijmiddelen waren het schadelijkst voor de beweging van het sperma
Sensilube was ook aanzienlijk schadelijk voor de beweging van het sperma. Na 60 minuten was minder dan 60% in beweging. (Vergelijk dat met Prefert, waar iets minder dan 80% na een uur nog steeds in beweging was.)
Babyolie is spermavriendelijker  maar niet zo spermavriendelijk als Prefert.

Ze vonden dat:

Sperma blootgesteld aan Prefert had de beste vitaliteit (levend sperma), met 92% nog in leven na twee uur blootstelling.
ConceivePlus was de op één na beste, met iets meer dan 70% nog in leven twee uur na verzameling.
Zowel Prefert als Conceive Plus lieten na twee uur meer sperma in leven in vergelijking met de laboratoriumcontrole.

Spermavriendelijke glijmiddelen

Er zijn glijmiddelen die vruchtbaarheidsvriendelijk zijn gemaakt. De meest populaire spermavriendelijke glijmiddelen zijn Prefert en ConceivePlus. Het is misschien mogelijk om rauw eiwit als glijmiddel te gebruiken, en sommige mensen doen het ook. Het idee is dat het het dichtst in de buurt komt van het vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddel van de natuur, ei-wit baarmoederhalsslijm.

Er is echter een risico op een allergische reactie (als u allergisch bent voor eieren) en mogelijke salmonellavergiftiging. Bovendien is het nogal rommelig. Canola-olie en gewone babyolie zijn enigszins spermavriendelijke opties. Maar ze kunnen leiden tot vaginale infectie of irritatie. Speeksel is geen spermavriendelijke optie. De zuurgraad is schadelijk voor het sperma.

Glijmiddelen zijn geen zaaddodend middel

Hoewel gewone persoonlijke glijmiddelen misschien niet geweldig zijn voor sperma, zijn ze niet hetzelfde als zaaddodende schuimen en crèmes. Dit is een belangrijke verduidelijking.

Als je niet zwanger wilt worden, vertrouw dan niet op de licht remmende effecten van reguliere glijmiddelen. Ze zijn geen vorm van anticonceptie.

Als u toch zwanger wilt worden, zorg er dan voor dat u uw kansen op succes niet (licht) beïnvloedt door een glijmiddel te gebruiken dat niet ideaal is voor conceptie.

Waarom zijn sommige glijmiddelen niet spermavriendelijk?


  • Copyright © 2022 Condoom.nl