100% Durex, 100% betrouwbaar

Feiten en informatie Condoomonderzoek 2020, Almere heeft de meeste allergrootste....

Condoomonderzoek 2020, Almere heeft de meeste allergrootste....

30 MAART 2021

Voor ‘Het Grote Condoomonderzoek 2020’ verzamelde Condoom.nl alle gegevens van het afgelopen jaar. Net als bij Het Condoomonderzoek 2019 bieden de verkoopresultaten van het afgelopen jaar weer interessante inzichten. Zo werden (absoluut) de meeste condooms besteld in Zuid-Holland. Maar wanneer we per inwoner tellen liggen Friesland en Drenthe aan kop. Interessant is dat Groningse inwoners de meeste condooms van het grootste formaat bestelden. De koploper van vorig jaar, Drenthe, eindigt nu op de tweede plek. Condooms in de kleinste maat verstuurden we het meest naar de provincie Overijssel. De belangrijkste vraag is of de condoomgebruikers goed hebben gemeten. Het kiezen van het juiste condoom komt de veiligheid ten goede. Gelukkig zien we dat naast de hoeveelheid verkopen ook de verblijftijd op de site toeneemt. Vooral op pagina’s waar Condoom.nl uitlegt hoe je het juiste condoom kiest. Online bestellen is dus niet alleen anoniem en gemakkelijk, maar zorgt er ook voor dat er meer aandacht is voor kiezen van het juiste condoom!

Over het Condoomonderzoek

Condoom.nl verkoopt jaarlijks vele condooms online. Verschillende merken, soorten en aanverwante artikelen. De informatie over de bestelde artikelen, de maten van de bestelde condooms hebben we gecombineerd met aantallen en de postcodes waar geleverd werd. Het RIVM en Ingoedendoen stelden ook vele gegevens beschikbaar waar we onze data mee combineerden. Verder zijn alle resultaten vergeleken met de gegevens van het jaar 2019. Zo is Het Condoomonderzoek 2020 tot stand gekomen. Het resultaat is een overzicht van opmerkelijke, interessante en grappige informatie.

Maatvoering

Wij van Condoom.nl zijn blij om te zien dat er steeds meer mensen afstappen van de standaard condoommaat en kiezen voor een goed passend condoom. Deze conclusie trekken we door de cijfers van het onderzoek van 2019 en 2020 te vergelijken. We zien dat gemiddelde condoommaat, maat 56, langzaam minder de overhand heeft in alle orders. De grote hoeveelheid maten die Condoom.nl aanbiedt worden steeds beter benut. Gelukkig maar! Het is namelijk veel veiliger en fijner in gebruik wanneer je een goed passend condoom gebruikt.

Ben jij ook benieuwd of je de juiste maat condoom gebruikt? Maak dan gebruik van onze penismeter. Je meet daarmee de omtrek van de penis. Deze is van belang voor het bepalen van de juiste maat. Een meter kan je bestellen op Condoom.nl voor € 1,-. Daarmee weet je altijd precies welke maat condoom geschikt is voor jou.

Waar worden de meeste condooms besteld?

Uit de resultaten van het Condoomonderzoek 2019 van Condoom.nl bleek dat de meeste condooms besteld werden in de provincie Zuid-Holland. Uit de resultaten van het Condoomonderzoek 2020 van Condoom.nl blijkt dat de provincie Zuid-Holland opnieuw aan kop loopt als het gaat om de meest bestelde condooms:

Aantallen condooms op landkaart
 1. Zuid-Holland
 2. Noord-Holland
 3. Noord-Brabant

Deze top 3 is niet geheel onlogisch aangezien de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant ook de provincies zijn met de meeste inwoners. Als we kijken naar de verkochte aantallen per persoon staan Friesland en Drenthe bovenaan.

Waar wonen de meeste ‘grootste’?

Uit de gegevens van het Condoomonderzoek 2020 van Condoom.nl blijkt dat in de provincie Groningen het vaakst de grootste condooms worden besteld. Groot is vanaf condoom maat 60. Op de tweede plek komt Drenthe en op de derde plek staat Zuid-Holland.

 1. Groningen
  Grootste bestelde condooms op landkaart
 2. Drenthe
 3. Zuid-Holland

Een jaar eerder bestelden inwoners van de provincie Drenthe het vaakst de grootste condooms op condoom.nl. Condoom.nl kon uit alle data ook opmaken in welke gemeente de grootste maat condoom, maat 69 werd besteld. In Het Condoomonderzoek 2020 staat Almere hierbij bovenaan.

Top 5 gemeenten met de grootste condoommaat:

 1. Almere (Flevoland)
 2. Rotterdam (Zuid-Holland)
 3. Tweede Exloërmond (Drenthe)
 4. Rhoon (Zuid-Holland)
 5. Oldehove (Groningen)

Waar wonen de meeste ‘kleinste’?

Het afgelopen jaar verstuurden we de meeste kleinste condooms – maat 47 – naar de gemeente Kapelle (Zeeland). Als we de provincies vergelijken, ‘wint’ Overijssel op dit onderdeel. De top 3 van het Condoomonderzoek 2020 op het onderdeel ‘de meeste kleinste’ is als volgt:

Kleine condooms besteld op de landkaart
 1. Overijssel
 2. Zeeland
 3. Noord-Brabant

Een verschuiving vergeleken met vorig jaar. Uit de resultaten van het Condoomonderzoek 2019 van Condoom.nl bleek namelijk dat de meeste kleinste condooms besteld werden in de provincie Limburg.

Top 5 gemeenten met de kleinste condoommaat:

 1. Kapelle (Zeeland)
 2. Almelo (Overijssel)
 3. Enschede (Overijssel)
 4. Zierikzee (Zeeland)
 5. Valkenswaard (Brabant)

Condoom.nl weetjes 2020

We hebben nog een aantal interessante weetjes uit onze cijfers van 2020 weten te halen die we graag met jullie willen delen. Hier komen ze!

Verhouding man versus vrouw

Van het totale aantal bestellingen is 59% man en 41% vrouw.

Grafiek verhouding man vs vrouw aankoop condooms


De meest veilige provincies

Meest veilige provincies, deze provincies bestellen gemiddeld meer condooms per inwoner dan andere provincies.

 1. Groningen 
 2. Friesland 
 3. Overijssel 

De meest onveilige provincies

Laag condoom gebruik is in de volgende provincies het geval, dus grotere kans op Soa's en ongewenste zwangerschap:

 1. Noord-Holland -12.1%     
 2. Zuid-Holland -17% 
 3. Limburg -9.6% 

Hoe worden condooms besteld?

Uit de cijfers van 2020 van Condom.nl hebben wij geconstateerd dat de meeste condooms worden besteld via mobiel. De cijfers zijn als volgt verdeeld:

 • Mobiel 82,6%
 • Desktop 16,2%
 • Tablet 1,3%

Top 3 meest verkochte condooms:

 1. Durex Classic Natural condooms
 2. Durex Orgasm Intense condooms
 3. Durex Fun Explosion condooms

Wat is de leeftijd van de mensen die condooms kopen?

We hebben alle leeftijden en percentages van het totaal aantal bestellingen in 2020 in een tabel gezet:

18-2413,25%
25-3433,19%
35-4416,77%
45-5414,33%
55-6412,53%
65+9,92%

Over Condoom.nl

Condoom.nl verkoopt al meer dan 15 jaar condooms online. Discretie staat voorop. Zowel op een betalingsbewijs als op het pakketje dat in de brievenbus valt is niet te zien wat de inhoud is en wie de afzender is. Condoom.nl stimuleert juist gebruik van een condoom. Te vaak worden te grote of te kleine condooms gebruikt en dat is natuurlijk niet veilig. Op de site staat uitgebreid beschreven hoe je kunt meten welk condoom je moet gebruiken. Ook vindt de bezoeker van de site veel extra informatie. Praktische informatie zoals ‘hoe gebruik ik een condoom’. Maar ook inspirerend en informerende artikelen zijn te vinden op de website. Condoom.nl is dé condoomspecialist van Nederland met een hoge klantwaardering. Condoom.nl heeft een 8.6 uit 597 recensies van de afgelopen 12 maanden.

Soa’s van 2020

Dit jaar hebben we Het Condoomonderzoek uitgebreid met een overzicht van steden waar de meeste soa’s zijn vastgesteld. Met behulp van de bronnen van Ingoededoen blijkt dat dit de top 10 is van 2020:

 1. Utrecht
 2. Den Haag
 3. Groningen
 4. Amsterdam
 5. Leiden
 6. Haarlem
 7. Nijmegen
 8. Rotterdam
 9. Eindhoven
 10. Maastricht

Vaak wordt er wel meer getest in een stad dan in een dorp, omdat het daar normaler is om jezelf te laten testen. Dat moet wel in het achterhoofd gehouden worden bij het bekijken van de lijst. In de top 10 zien we namelijk allemaal grote steden in Nederland.

Van alle jongeren in Nederland heeft 21% het afgelopen halfjaar seks gehad met geen vaste partner. Van deze jongeren heeft 37% elke keer een condoom gebruikt tijdens de seks. Opvallend is dat het aantal meisjes dat aangeeft altijd een condoom te gebruiken is gedaald van 36% tot 32%. (Seksuelevorming, 2021)

Het vindpercentage tijdens consulten in 2020 (januari t/m augustus), het percentage van de consulten dat er daadwerkelijke een soa wordt gevonden, is bij alle groepen toegenomen. Onder de heteroseksuelen is dit momenteel 22,6%, voor vrouwen is dit 17,9% en het percentage bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) is toegenomen tot 22.1%. (RIVM, 2020)

Bronnen

 • Data-analyse verkoopcijfers Condoom.nl 2019
 • Data-analyse verkoopcijfers Condoom.nl 2020
 • Ingoedendoen. (2020). Top 10 Soa’s: welke geslachtsziekten & waar in Nederland. 
 • RIVM. (2020). Thermometer seksuele gezondheid november 2020. 
 • Seksuelevorming. (2021).  


 • Copyright © 2023 Condoom.nl