100% Durex, 100% betrouwbaar

Feiten en informatie Bang voor seks? Wat is erotofobie?

Bang voor seks? Wat is erotofobie?

Angst en zorgen over seks zijn zeker niet ongewoon. Ze kunnen variëren van kleine onzekerheden over het lichaamsbeeld tot grotere zorgen over seksuele prestaties. Voor sommigen van ons kunnen deze angst en zorgen echter deel uitmaken van een groter probleem, namelijk de angst voor seks zelf. Hier is alles wat je moet weten over de angst voor seks, hoe je het kunt identificeren en beheren.

Wat is erotofobie?

De angst voor seks, of de angst voor seksuele intimiteit (zoals een erotische massage), is bekend als erotofobie. Het is ook een allesomvattende term die een breed scala aan meer specifieke angsten omvat die dramatisch kunnen variëren in zowel symptomen als ernst.

De angst voor geslachtsgemeenschap zelf staat bekend onder de klinische naam genofobie. Er zijn ook meer specifieke termen voor de angst voor naaktheid (gymnofobie), de angst om te kussen (filemaphobie) en zelfs de angst om aangeraakt te worden (haphefobie).

Velen van ons hebben enige angst rond ons seksleven, maar, zoals bij alle fobieën, gaat erotofobie veel verder dan een simpele afkeer of afkeer van seksuele activiteit. Er zijn veel tekenen en symptomen die je kunt ervaren als je een seksfobie heeft. Indien onbehandeld, kan de angst jouw seksleven en relaties gaan beïnvloeden.

Tekenen en symptomen van seksfobie

Globaal genomen omvatten de symptomen van een seksfobie veel symptomen die kenmerkend zijn voor alle fobieën, en deze kunnen vóór of tijdens seksueel contact met wederzijds goedvinden worden geactiveerd. Volgens de NHS kunnen dit het volgende zijn:

  • Gevoelens van paniek
  • Hartkloppingen
  • Droge mond
  • Overmatig zweten
  • Ademloosheid
  • Zich flauw voelen
  • Misselijkheid

Waarom ben ik bang voor seks?

De angst voor seks kan voortkomen uit verschillende factoren. Het achterhalen van de oorzaak van de fobie kan van vitaal belang zijn, aangezien de behandeling vaak de oorzaak van de route behandelt in plaats van symptoombestrijding. Volgens de NHS kunnen fobieën worden veroorzaakt door een van de volgende:

  • Een trauma of ervaring uit de kindertijd
  • Een aangeleerd gedrag van een verzorger - als een ouder bijvoorbeeld een fobie heeft, kan dit al op jonge leeftijd worden 'geleerd'
  • Hersenfunctie - genetica en hersenfunctie kunnen ook de oorzaak zijn

Hoe kom je van de angst voor seks af?

Er zijn veel dingen die je thuis kunt doen om angst voor seks te bestrijden. Het kan zijn dat je geen volledige fobie heeft. Als dit het geval is, zijn er veel tactieken die je kunt gebruiken om angst op een lager niveau te overwinnen. Een kleine hoeveelheid angst rond seks is volkomen normaal en je moet het zeker niet je seksleven laten belemmeren. Een goede plek om te beginnen is om je zorgen met jouw partner te bespreken. Als je momenteel vrijgezel bent, kan je het proberen te bespreken met een goede vriend of familielid.

Volgens de Global Sex Survey van Durex denken 2 op de 3 mensen dat het moeilijk is om toe te geven dat ze een seksueel probleem hebben, dus wees gerust, het is volkomen normaal om angstig te zijn bij het bespreken van dergelijke problemen.

Tip: Stel een aantal basisregels op

Misschien merk je dat als je eenmaal open bent gaan praten over de angst die je ervaart, je in staat bent om een manier te vinden om de angst te verlichten om de ervaring van het aangaan van seksueel contact veel comfortabeler te maken.

Als je je openstelt voor een partner kan je bepaalde algemene regels voor de seks bespreken. In de toekomst kun je ervoor zorgen dat je in de aanloop naar seks een open en eerlijke dialoog hebt, zodat je jezelf altijd veilig en comfortabel voelt. Hierdoor kun je jouw partner ook een seintje geven wanneer je moet remmen.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken?

Angst rond seks is zeker geen ongewone ervaring, vooral niet als het de eerste keer is met een nieuwe partner of de eerste keer in het algemeen. Het is echter belangrijk om te weten wanneer jouw zeer normale gevoelens van nervositeit onbeheersbaar worden.

Als je merkt dat je ernstige angst, paniek en angst hebt bij de gedachte aan een seksuele handeling met wederzijds goedvinden, of als angst je ervan weerhoudt om volledig seksueel contact aan te gaan, dan heb je misschien een seksfobie. Als je denkt dat dit het geval is, kan je het beste professionele medische hulp vragen om jouw fobie zo goed mogelijk te kunnen verhelpen/behandelen.



  • Copyright © 2024 Condoom.nl