100% Durex, 100% betrouwbaar

Veilige seks/ veilig vrijen Wat is het verschil tussen

Wat is het verschil tussen "veilig vrijen" en "veiliger vrijen"?

Hier bij Condoom.nl gebruiken we graag de term 'veiliger vrijen', in tegenstelling tot alleen 'veilige seks', om te beschrijven hoe je controle krijgt over je eigen seksuele gezondheid door het gebruik van voorbehoedsmiddelen zoals condooms.

Onderzoeken en leren over de mogelijke gevolgen van onbeschermde seks, om uiteindelijk de slimste, best geïnformeerde beslissingen te nemen als het gaat om het doen van de daad. Maar echt, wat is het verschil tussen "veiliger vrijen" en "veilig vrijen"?

Vaak worden "veilige seks" en "veiligere seks" door elkaar gebruikt, omdat mensen het verschil doorgaans niet weten, maar veiligere seks is een veel nauwkeuriger term. Deze term wordt gebruikt in plaats van veilige seks, omdat elke vorm van seksuele activiteit met een partner nooit gegarandeerd 100 procent veilig is.

De belangrijkste manier om het risico op infectie te verminderen, is dat partners geen lichaamsvloeistoffen uitwisselen. De vloeistoffen waar je het meest voorzichtig mee moet zijn, zijn bloed, sperma, voorvocht, vaginale vloeistoffen en de afscheiding van zweren veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is ook belangrijk om het aanraken van zweren of gezwellen die worden veroorzaakt door seksueel overdraagbare infecties te vermijden.
Kortom, veiligere seks is niet alleen seks met een condoom, maar ook wat er voor en na seksuele activiteit gebeurt.

Dus... Wat is precies veiliger seks?

Er zijn 4 basis regels om SOA’s te helpen verminderen. Iedereen die seksueel actief loopt een risico op een SOA en kan dus andere weer besmetten . Wanneer je je aan de volgende stappen houdt, kun je aan je eigen seksuele gezondheid werken.

De volgende soa's kun je krijgen als je geen condooms gebruikt:

Zonder het gebruik van condooms loop je een verhoogd risico op verschillende soorten seksueel overdraagbare infecties (soa's), vooral wanneer je intiem bent met iemand die al besmet is. Enkele van de meest bekende soa's zijn:

 • Gonorroe: Dit is een infectie veroorzaakt door bacteriën, die zich kan nestelen in de genitaliën, maar ook in de anus of keel.
 • Chlamydia: Eveneens een bacteriële infectie, vergelijkbaar met gonorroe in de symptomen en besmette gebieden.
 • Syfilis: Kenmerkt zich door verschillende stadia, van sores tot systemische klachten.
 • HIV: Dit virus leidt tot AIDS en heeft een directe invloed op het immuunsysteem.
 • Herpes: Onderscheidt zich in HSV-1 (meestal oraal) en HSV-2 (voornamelijk genitaal), waarbij beide soorten zweren kunnen veroorzaken.
 • HPV (Humaan Papillomavirus): Dit virus kan genitale wratten veroorzaken en is gelinkt aan bepaalde kankersoorten.
 • Trichomoniasis: Een door een parasiet veroorzaakte infectie, vaak in de vagina bij vrouwen of de plasbuis bij mannen.
 • HepatitisB en C: Deze virussen hebben een nadelige invloed op de lever.
 • Mycoplasma genitalium: Een minder bekende bacteriële soa die symptomen kan veroorzaken die lijken op die van gonorroe en chlamydia.
 • Schurft en Schaamluis: Niet enkel via seksueel contact overdraagbaar, maar wel mogelijk bij nauw fysiek contact.

Het is essentieel te beseffen dat condooms, hoewel zeer effectief, niet altijd volledige bescherming bieden. Bijvoorbeeld, herpes en HPV kunnen nog steeds worden overgedragen via huidcontact buiten het gebied dat het condoom bedekt. Regelmatige screenings en open dialoog met partners zijn sleutel voor een gezond seksleven.

Lees ook: SOA testen voor mannen

Stap 1: Communicatie is de sleutel! 

Bespreek veilig vrijen met je partner voordat er enige vorm van seksuele activiteit gaat plaats vinden. Natuurlijk kan dit in het begin een beetje ongemakkelijk zijn, maar serieus, het is belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit. Stel vragen als:

 • Heeft jij of je partner (of een van uw vroegere partners) ooit een SOA gehad? Zo ja, wanneer? Is het behandeld? Kwam het terug en/of werd je opnieuw getest na de soa behandeling?
 • Bent je - zo ja, wanneer, op welke soa's getest en heb je  sindsdien partners gehad?
 • Hoeveel seksuele partners heb jij en je partner de afgelopen zes maanden gehad? Wat hebben jullie allebei gedaan om seks veiliger te maken? Zijn jullie sindsdien allebei getest?
 • Wat doe jij en je partner gewoonlijk om seks veiliger te maken en wat zijn jullie beiden van plan te doen als jullie seksuele activiteiten met elkaar aangaan?

Stap twee: Soa test:

 Voer ten minste één keer per jaar volledige SOA-test en seksuele gezondheidsonderzoeken uit en vaker als je nieuwe of meerdere partners hebt.

Lees ook: SOA testen voor vrouwen

Stap drie: Voorbehoedsmiddelen 

Gebruik condooms consequent en correct en in de juiste maat. Extra glijmiddel op een condoom verminderd de kans op een gescheurd condoom.

Stap vier: Bedpartners

Overweeg om veiligere levensstijlkeuzes te maken om het risico te verminderen. Verminder het aantal partners - de een na de ander, of meer dan één tegelijk, en beperk of liever /elimineer drugs en alcohol bij seksuele activiteiten.

Communicatie is de sleutel en als er een gebrek aan communicatie is of een onwil om deel te nemen aan de veiligere seks activiteiten, weet dan wanneer je nee moet zeggen. Je lichaam en je gezondheid zijn je eerste prioriteit en een volwassen en verantwoordelijke partner zal je grenzen respecteren en je inspanningen waarderen om jullie beiden veiliger te houden.

Hier zijn een paar manieren om seks veiliger te maken:

 • Gebruik condooms voor vaginale of anale geslachtsgemeenschap
 • Orale seks hebben in plaats van onbeschermde vaginale of anale geslachtsgemeenschap
 • Gebruik een condoom om de penis te bedekken voor orale seks
 • Gebruik een beflapje of opengesneden condoom om de vagina of anus te bedekken voor orale seks
 • Kussen of wederzijdse masturbatie of wrijven over het lichaam kan ook lekker zijn.


 • Copyright © 2024 Condoom.nl