Condoom.nl

100% Durex, 100% betrouwbaar

100% Durex, 100% betrouwbaar

Hoe reinig je je sextoy?

Als je een seksspeeltje aanschaft wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Je wilt ook dat ze zo schoon mogelijk zijn om nare infecties en zelfs seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. Lees hier de schoonmaak- en onderhoudsaanbevelingen voor je seksspeeltje!

Controleer de toy bij aanschaf

Bij aanschaf van een seksspeeltje is het raadzaam om deze voor gebruik goed te controleren. De kans is klein, maar het kan voorkomen dat uw speeltje door een fabricagefout kleine beschadigingen of scherpe randen heeft. Bacteriën kunnen zich ook in kleine gaatjes nestelen en zo onaangename infecties veroorzaken. Controleer daarom altijd eerst!

Kan je een sextoy delen?

Ja je kan een sextoy delen met iemand, maar zorg er dan wel voor dat je kiest voor een niet-poreus seksspeeltje. Poreuze producten (producten gemaakt van gelei, cyberskin of rubber) zijn vaak zacht en hebben kleine gaatjes in het materiaal waar bacteriën zich kunnen nestelen. Alleen als je een niet-poreus speeltje gebruikt, kan je er zeker van zijn dat je na het schoonmaken geen SOA kunt overbrengen.

Reinig je toy meteen

De meeste mensen leggen hun speelgoed na gebruik opzij om er na een paar dagen achter te komen dat het nog schoongemaakt moet worden. Doe niet meer! Als je het speelgoed niet meteen schoonmaakt, kan het materiaal beschadigd raken. Je wilt ook niet dat de schimmel in of op het seksspeeltje zit!

Gebruik een toy cleaner

Er zijn speciale reinigers voor seksspeeltjes verkrijgbaar. De toy cleaner zit vaak in een flesje waarmee je de cleaner gemakkelijk op het speeltje kunt doseren. De toy cleaner bevat geen alcohol, maar heeft een antibacterieel ingrediënt dat de vorming van geurtjes, schimmels en bacteriën tegengaat.

De reiniger wordt op het speelgoed aangebracht en met een doek over het speelgoed gewreven. Laat de toy cleaner ongeveer een minuut lopen en spoel hem daarna af onder stromend water. Je wilt er zeker van zijn dat er geen antibacteriële substantie op het speeltje achterblijft. Droog het speeltje daarna af met een droge doek en je speeltje is weer klaar voor gebruik!

Sextoys in de vaatwasser

Veel seksspeeltjes kunnen gewoon in de vaatwasser worden gereinigd! Elektrische seksspeeltjes zoals vibrators zijn niet vaatwasmachinebestendig. De elektrische onderdelen kunnen dan beschadigd raken. Dildo's en pluggen zijn over het algemeen het beste in de vaatwasser. Als je zeker wilt zijn dat alle bacteriën worden gedood, raden we aan om een warm programma in te stellen (65 graden of meer).

Gebruik in ieder geval geen vaatwastablet als u uw speeltje in de vaatwasmachine wilt reinigen. De chemische ingrediënten in zo'n tablet kunnen het materiaal van je speeltje beschadigen.

Kan je een toy schoonmaken met water en zeep?

De gemakkelijkste manier om speelgoed schoon te maken is met warm kraanwater. Houd het speeltje onmiddellijk na gebruik onder warm water en gebruik indien nodig milde zeep. Antibacteriële zeep zoals Dettol werkt ook goed. Spoel het speeltje na het schoonmaken goed uit. Antibacteriële zeep is niet prettig om in contact te komen met de geslachtsorganen. Hoekjes en gaatjes zijn plekken waar vuil gemakkelijk vast kan komen te zitten. Hiervoor kunt u het beste een wattenstaafje gebruiken.

Kan je een toy schoonmaken met een antibacterieel doekje?

Het schoonmaken van een seksspeeltje met een antibacteriële doek is een snelle en effectieve manier om het schoon te houden. Het maakt niet uit van welk materiaal je seksspeeltje is gemaakt. Je veegt het seksspeeltje af met een doekje en spoelt het speeltje daarna af met een beetje warm water. Droog het speeltje daarna af met een droge doek of keukendoek en klaar is Kees!

Kan je een sextoy uitkoken? 

Je kunt ook een seksspeeltje uitkoken om aanwezige bacteriën te doden. Plaats het speeltje in een pan met kokend water en kook ongeveer drie tot vijf minuten. Zorg ervoor dat het speeltje de bodem van de pan niet raakt om verbranding te voorkomen.

Wees daarnaast voorzichtig met glazen seksspeeltjes. Vaak mogen ze niet te lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Laat het glazen seksspeeltje maximaal een minuut in kokend water staan als je hem op deze manier wilt schoonmaken.

Hoe maak je een masturbator schoon?

Het schoonmaken van een masturbator heeft een iets andere benadering. Je kunt de masturbator het beste binnenstebuiten keren om de binnenkant goed schoon te maken. Breng vervolgens de toy cleaner aan op de binnenkant van het speeltje en spoel het daarna af met warm water.

Veeg het speeltje vervolgens af met een droge doek en laat het drogen in een goed geventileerde ruimte. Als het speelgoed van binnenuit niet uitdroogt, bestaat er kans op schimmelvorming. Zie je binnenin zwarte stippen? Dit is een teken van schimmel. Op dit moment hoef je niets anders te doen dan je speeltje weg te gooien. Zonde!

Extra onderhoud tips voor je seksspeeltje:

  • Verwijder altijd de batterij vooraf het schoonmaken van de toy
  • Gebruik geen glijmiddel op siliconenbasis in combinatie met een siliconen toy. Dit kan de toy aantasten, waardoor het schoon houden lastig word.
  • Bewaar je toy in een zakje of verpakking. Op deze manier kan er geen stof bijkomen.
Hoe reinig je je sextoy?


  • Copyright © 2021 Condoom.nl