100% Durex, 100% betrouwbaar

Seks tips Hoe reinig je een sextoy?

Hoe reinig je een sextoy?

De seksspeeltjesbusiness is hot, hot, hot. Volgens de huidige schattingen is het een industrie van bijna € 30 miljard - en dat zou tegen 2026 kunnen oplopen tot meer dan € 50 miljard. Tegenwoordig doet iedereen mee, van solo-gebruikers tot stellen, millennials tot babyboomers. Artsen raden zelfs seksspeeltjes aan voor gezondheidsdoeleinden.

De veiligheid van seksspeeltjes staat echter niet altijd voorop, hoewel experts zeggen dat dit wel het geval zou moeten zijn. Ten eerste wordt de seksspeeltjesindustrie niet gereguleerd door waakhondengroepen, wat betekent dat er niemand is die ervoor zorgt dat speelgoed veilig is. En seksspeeltjes worden natuurlijk heel intiem gebruikt.

Dus hoe kun je jezelf beschermen terwijl je geniet van al het plezier dat seksspeeltjes te bieden hebben? Hier zijn vijf cruciale veiligheidstips waarvan elke slimme consument van seksspeeltjes op de hoogte moet zijn

Controleer de toy bij aanschaf

Hoewel er geen wetenschappelijke literatuur is die de lichaamsveiligheid van verschillende materialen voor seksspeeltjes analyseert, zijn er enkele materialen die consumenten kunnen vermijden. Sommige speeltjes zijn gemaakt met ftalaten. Deze chemicaliën, die aanwezig zijn in sommige kunststoffen, zijn verboden voor gebruik in producten zoals kinderspeelgoed en fopspenen omdat ze menselijke hormonen kunnen verstoren. Het is nog onduidelijk welke invloed ftalaten hebben op de menselijke gezondheid. Maar als je een persoonlijke beslissing hebt genomen om ze elders in je leven te vermijden - bijvoorbeeld je cosmetica - is het belangrijk om te weten dat ze op de loer kunnen liggen in je seksspeeltjes.

Veel producten stellen dat ze ftalaatvrij zijn, maar omdat de industrie grotendeels ongereguleerd is, controleert geen enkele externe organisatie de juistheid van die beweringen. Dus een ding om in gedachten te houden is of het speelgoed dat je gebruikt zacht en geleiachtig is. Ftalaten worden gebruikt als weekmakers. Ze zijn vaker aanwezig in zachter speelgoed, gemaakt van meer poreuze materialen.

Poreuze seksspeeltjes hebben ook meer kans om infecties over te dragen. Dat komt omdat hun oppervlakken beter doorlatend zijn. 

Dat betekent niet dat er onderzoeksliteratuur is die zegt dat geleiachtige seksspeeltjes inherent onveilig zijn, maar het is iets om op te letten.

Bij aanschaf van een seksspeeltje is het raadzaam om deze voor gebruik goed te controleren. De kans is klein, maar het kan voorkomen dat uw speeltje door een fabricagefout kleine beschadigingen of scherpe randen heeft. Bacteriën kunnen zich ook in kleine gaatjes nestelen en zo onaangename infecties veroorzaken. Controleer daarom altijd eerst!

Welke soa kun je oplopen als je een seksspeeltje van iemand anders gebruikt?

Het delen van seksspeeltjes zonder deze tussendoor goed schoon te maken of zonder beschermende barrières (zoals een condoom) te gebruiken, kan inderdaad leiden tot de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Sommige van de soa's die op deze manier kunnen worden overgedragen zijn:

  1. Humane papillomavirus (HPV): Dit virus kan genitale wratten veroorzaken en is in verband gebracht met bepaalde vormen van kanker.
  2. HerpesSimplex Virus (HSV): Dit virus kan genitale herpes veroorzaken, wat pijnlijke blaasjes of zweren in het genitale gebied kan veroorzaken.
  3. Chlamydia: Dit is een bacteriële infectie die kan leiden tot pijn en afscheiding, en kan bij vrouwen leiden tot bekkenontstekingsziekte als het niet wordt behandeld.
  4. Gonorroe: Een andere bacteriële infectie, die vergelijkbare symptomen als chlamydia kan veroorzaken.
  5. HIV: Hoewel het risico van overdracht van HIV via een seksspeeltje waarschijnlijk lager is dan door direct seksueel contact, is er nog steeds een risico, vooral als het speeltje recentelijk is gebruikt door iemand die HIV-positief is en het speeltje niet is schoongemaakt.

Naast deze soa's kunnen ook andere infecties worden overgedragen. Het is daarom belangrijk om seksspeeltjes goed schoon te maken voordat ze worden gedeeld of om een nieuw condoom over het speeltje te doen bij het wisselen van partner.

Als je je zorgen maakt over het mogelijk hebben opgelopen van een soa, is het raadzaam om je zo snel mogelijk te laten testen en medisch advies in te winnen.

Was - en droog - uw seksspeeltjes regelmatig

Seksspeeltjes moeten tussen elke seksuele handeling en tussen elke partner worden schoongemaakt

Je weet waarschijnlijk dat seksuele activiteit het risico van een vrouw op urineweginfecties (UTI) verhoogt; je realiseert je misschien niet dat de bacteriën die een UWI veroorzaken in het gebied rond de anus leven. Seks vergroot de kans dat de nabijgelegen bacteriën migreren naar de urethra van een vrouw, waar ze zich kunnen vermenigvuldigen en een UTI kunnen veroorzaken.

UTI-preventie vereist strikte genitale hygiëne, waaronder het zo kiemvrij mogelijk houden van alles wat in contact komt met gevoelige gebieden. Alles wat je anus aanraakt of erin gaat - zoals een vinger, penis of seksspeeltje - moet grondig worden gewassen voordat het andere geslachtsdelen aanraakt.

Speelgoed kan ook infecties verspreiden, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), omdat ze bacteriën en virussen kunnen vasthouden. 

Rachel Hoffman, een in New York gevestigde maatschappelijk werker met Union Square Practice die gespecialiseerd is in seksualiteit en intimiteit, zegt dat ze soortgelijke dingen heeft zien gebeuren met cliënten die recidiverende schimmelinfecties hebben opgelopen.

Bovendien kunnen seksspeeltjes tijdens het bewaren bedekt raken met stof en andere deeltjes.

De fabrikant van je speelgoed moet je eerste stop zijn voor wasinstructies. Sommige speeltjes kunnen bijvoorbeeld in de vaatwasser. Anderen kunnen dat niet.

De meeste producten zullen je specifiek vertellen hoe je ze moet wassen Als je niet zeker bent van de exacte instructies van je speeltje, warm zeepsop een goede plek is om te beginnen.

En zorg ervoor dat je ze ook droogt. Vochtig speelgoed kan gaan schimmelen.

Overweeg een condoom om het risico op infectie te verminderen 

Laat we die nou voldoende op voorraad hebben.

Condooms moeten zeker worden gebruikt om speelgoed te bedekken voor mensen die speelgoed delen met een partner. Want zelfs als je je speelgoed zorgvuldig schoonmaakt, is er nog steeds een kans op infectieoverdracht. 

Het condoom moet wel elke keer worden vervangen als je ze in contact komen met lichaamsdelen die in contact komen met het speeltje, vervang dus bijvoorbeeld van oraal gebruik naar vaginaal gebruik het condoom voor een nieuwe.

Lees ook: Beflapjes

Gebruik seksspeeltjes zoals bedoeld en sla levensmiddelen over

Als je een nieuw seksspeeltje krijgt, neem dan de tijd om de aanwijzingen te lezen. Als seksspeeltjes nieuw voor je zijn, doe het dan langzaam aan en stop als iets ongemakkelijk aanvoelt. Gebruik geen levensmiddelen als een banaan of komkommer. We horen ook vaak dat mensen mobiele telefoons gebruiken op trillende of elektrische tandenborstels  Als er iets fout gaat met het product of de batterij erin kan dat heel vervelend worden. 

Voedingsproducten daarentegen kunnen behoorlijk poreus zijn, wat betekent dat ze bacteriën kunnen dragen en mogelijk infecties kunnen veroorzaken.

Gebruik een toy cleaner

De meeste mensen leggen hun speelgoed na gebruik opzij om er na een paar dagen achter te komen dat het nog schoongemaakt moet worden. Doe niet meer! Als je het speelgoed niet meteen schoonmaakt, kan het materiaal beschadigd raken. Je wilt ook niet dat de schimmel in of op het seksspeeltje zit!

Er zijn speciale reinigers voor seksspeeltjes verkrijgbaar. De toy cleaner zit vaak in een flesje waarmee je de cleaner gemakkelijk op het speeltje kunt doseren. De toy cleaner bevat geen alcohol, maar heeft een antibacterieel ingrediënt dat de vorming van geurtjes, schimmels en bacteriën tegengaat.

De reiniger wordt op het speelgoed aangebracht en met een doek over het speelgoed gewreven. Laat de toy cleaner ongeveer een minuut lopen en spoel hem daarna af onder stromend water. Je wilt er zeker van zijn dat er geen antibacteriële substantie op het speeltje achterblijft. Droog het speeltje daarna af met een droge doek en je speeltje is weer klaar voor gebruik!

Sextoys in de vaatwasser

Veel seksspeeltjes kunnen gewoon in de vaatwasser worden gereinigd! Elektrische seksspeeltjes zoals vibrators zijn niet vaatwasmachinebestendig. De elektrische onderdelen kunnen dan beschadigd raken. Dildo's en pluggen zijn over het algemeen het beste in de vaatwasser. Als je zeker wilt zijn dat alle bacteriën worden gedood, raden we aan om een warm programma in te stellen (65 graden of meer).

Gebruik in ieder geval geen vaatwastablet als u uw speeltje in de vaatwasmachine wilt reinigen. De chemische ingrediënten in zo'n tablet kunnen het materiaal van je speeltje beschadigen.

Kan je een toy schoonmaken met water en zeep?

De gemakkelijkste manier om speelgoed schoon te maken is met warm kraanwater. Houd het speeltje onmiddellijk na gebruik onder warm water en gebruik indien nodig milde zeep. Antibacteriële zeep zoals Dettol werkt ook goed. Spoel het speeltje na het schoonmaken goed uit. Antibacteriële zeep is niet prettig om in contact te komen met de geslachtsorganen. Hoekjes en gaatjes zijn plekken waar vuil gemakkelijk vast kan komen te zitten. Hiervoor kunt u het beste een wattenstaafje gebruiken.

Kan je een toy schoonmaken met een antibacterieel doekje?

Het schoonmaken van een seksspeeltje met een antibacteriële doek is een snelle en effectieve manier om het schoon te houden. Het maakt niet uit van welk materiaal je seksspeeltje is gemaakt. Je veegt het seksspeeltje af met een doekje en spoelt het speeltje daarna af met een beetje warm water. Droog het speeltje daarna af met een droge doek of keukendoek en klaar is Kees!

Kan je een sextoy uitkoken? 

Je kunt ook een seksspeeltje uitkoken om aanwezige bacteriën te doden. Plaats het speeltje in een pan met kokend water en kook ongeveer drie tot vijf minuten. Zorg ervoor dat het speeltje de bodem van de pan niet raakt om verbranding te voorkomen.

Wees daarnaast voorzichtig met glazen seksspeeltjes. Vaak mogen ze niet te lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Laat het glazen seksspeeltje maximaal een minuut in kokend water staan als je hem op deze manier wilt schoonmaken.

Hoe maak je een masturbator schoon?

Het schoonmaken van een masturbator heeft een iets andere benadering. Je kunt de masturbator het beste binnenstebuiten keren om de binnenkant goed schoon te maken. Breng vervolgens de toy cleaner aan op de binnenkant van het speeltje en spoel het daarna af met warm water.

Veeg het speeltje vervolgens af met een droge doek en laat het drogen in een goed geventileerde ruimte. Als het speelgoed van binnenuit niet uitdroogt, bestaat er kans op schimmelvorming. Zie je binnenin zwarte stippen? Dit is een teken van schimmel. Op dit moment hoef je niets anders te doen dan je speeltje weg te gooien. Zonde!

Extra onderhoud tips voor je seksspeeltje:

  • Verwijder altijd de batterij vooraf het schoonmaken van de toy
  • Gebruik geen glijmiddel op siliconenbasis in combinatie met een siliconen toy. Dit kan de toy aantasten, waardoor het schoon houden lastig word.
  • Bewaar je toy in een zakje of verpakking. Op deze manier kan er geen stof bijkomen.


  • Copyright © 2024 Condoom.nl