100% Durex, 100% betrouwbaar

Seks tips Wat is libido? En hoe kun je je libido verhogen?

Wat is libido? En hoe kun je je libido verhogen?

Libido is het Latijnse woord voor verlangen, lust of begeerte. Libido betekend het verlangen naar seks, de drift naar seks. Het libido kan sterk variëren van persoon tot persoon. Het varieert ook afhankelijk van iemands voorkeuren en levensomstandigheden. Libido kan laag zijn door verschillende factoren zoals: medische aandoeningen, hormonen, overgang, medicijnen, levensstijl en relatieproblemen.

Als je net een relatie hebt zal je in het begin veel zin in seks hebben, in veel gevallen neemt het na een periode wel af, als je minder lust naar seks hebt betekend niet dat je libido zakt. Het kan ook tijdelijk afnemen door een drukke periode in je leven waarin je erg moe bent en je minder aan seks denkt. Als je je zorgen maakt over je geslachtsdrift/sex drive en het problemen veroorzaakt tussen jou en je kun je professionele hulp te zoeken.

Wist je dat?

Libido werd door Sigmund Freud geleend als de naam voor een concept in zijn eigen theorieën. In eerste instantie beschreef hij libido als de instinctieve energie naar geslachtsdrift. Later verbreedde hij de betekenis van het woord libido en (waarvoor Freud ook de term eros gebruikte, een Grieks woord dat 'seksuele liefde' betekent) gaf hij de de betekenis "alle drift naar seks of te wel seksdrift.

Wat is een ‘normaal’ libido?

Er is geen goed of fout niveau van libido, en er is geen 'normaal' als het gaat om hoe vaak je seks hebt. Sommige mensen hebben elke dag seks, of hebben behoefte aan seks, anderen hebben misschien een keer per jaar seks of helemaal niet. Het hangt allemaal af van je voorkeur en je omstandigheden.

Mogelijke oorzaken voor een laag libido bij de vrouw?

 • Bijwerkingen van sommige medicijnen kan een laag libido veroorzaken en neemt behoefte van seks weg. Bijvoorbeeld de pil kan het testosteronniveau verlagen.

 • Hormoon huishouding na een zwangerschap kan hierdoor veranderen. Ook lichamelijk kan er na een zwangerschap veel veranderen waardoor de behoefte aan seks afneemt.

 • Een te hoge of lage oestrogeen productie kan er namelijk voor zorgen dat je te weinig testosteron produceert

 • De overgang - je oestrogeen neemt een duikvlucht tijdens de menopauze en de jaren ervoor. Deze verandering heeft een enorme impact op je seksuele verlangen. Het kan het verlangen verminderen en het moeilijker voor je maken om opgewonden te raken.

 • stress - stresshormonen nemen het seksuele verlangen af

 • Overgewicht/obesitas kan ook de boosdoener zijn. Door zwaarlijvigheid stijgt je oestrogeenproductie namelijk. Hierdoor raakt je testosteron- en oestrogeen gehalte uit balans.

 • vermoeidheid - te moe voelen voor seks komt vaak voor

Hebben mannen meer zin in seks dan vrouwen?

Vrouwen hebben een lager libido dan mannen. Vaak wordt gezegd dat jongens meer oever seks praten dan meisjes en dat mannen "altijd" aan sex denken. Dit klopt wel en dat komt omdat mannen meer testosteron aanmaken dan vrouwen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Minder zin in seks bij mannen, kan dat?

 • stress, slecht slapen en weening sport/beweging

 • faalangst - voortijdig klaarkomen of pijn tijdens het vrijen

 • gebrek aan tijd en privacy - te veel werk en weinig tijd voor je privéleven

 • bekendheid - als je al lang een relatie hebt neemt de behoefte aan sex af

 • seksuele afkeer – seksuele aantrekkingskracht op je partner kan verminderen als er lichamelijke veranderingen zijn, zoals overmatige gewichtstoename

 • depressie – een depressie kan vermoeidheid, gebrek aan zin, gevoel van verdriet geven. Een depressie kan ook leiden tot minder behoefte aan contact en gevoel voor liefde.

 • erectie problemen bij mannen

Kunnen relatieproblemen het libido beïnvloeden?

Een verminderde zin in sex kan ook worden veroorzaakt door relatieproblemen of andere problemen in je relatie.

Als jij en je partner niet tevreden zijn met jullie seksleven, kan professionele hulp helpen.

Hieronder verschillende manieren op je problemen aan te pakken:

 • leer te praten in je relatie en geef aan wat er speelt, dan kan je partner je beter begrijpen

 • zorg er voor dat er geen spanning zijn

 • intiem zijn elkaar betekend niet altijd sex. Kussen, strelen of een massage is vaak een manier om het libido te verhogen

 • sta open voor ander manieren van sex

 • praat over seksuele verlangens of fantasieën samen

Hoe kun je het libido verhogen?

 1. Vaker bewegen: Hoe sportiever je bent hoe hoger je libido en verlangen naar sexs toe neemt. Lichaamsbeweging is belangrijk voor je balans in gezondheid en verhoogd je libido. Of het nu yoga, joggen of het beoefenen van je favoriete sport is, sporten is een geweldige natuurlijke libido-booster die je gratis kunt krijgen.

 2. Omgaan met stress: Door op een positieve manier met stress om te gaan, kun je je zin in sex vergroten. Het kan je lichaam helpen ontspannen en heeft veel invloed op je libido.

 3. Praat met je partner: Een open en eerlijk gesprek met je partner kan een goede manier zijn om alle zorgen van je af te zetten en eventuele problemen en gevoelens aan te pakken. Probeer 20 minuten de tijd te nemen om met je partner te praten zonder de afleiding van je telefoons of de tv ook vindt je dit lastig.

 4. Geef je liefdesleven meer pit: Als je je verveelt met je seksleven, kan dit leiden tot libidoproblemen. Je kunt proberen je liefdesleven op te fleuren door iets nieuws aan je routine toe te voegen. Gebruik een glijmiddel of massage olie voor een heerlijke erotische massage

 5. Zorg voor voldoende slaap: Slaap is belangrijk om je lichaam normaal te laten functioneren. Voldoende slaap kan een grote bijdrage leveren aan het vergroten van je libido.

 6. Medicatie: Je zorgverlener kan medicijnen voorstellen om je verminderde libido te behandelen. Het is altijd het beste om met je zorgverzekeraar te praten voordat je medicijnen of supplementen probeert.

 7. Hormoonbehandeling: Een hormonale onbalans kan ook een verminderd libido veroorzaken. Je zorgverlener kan hormoonvervangende therapie voorstellen, die je kan helpen bij gezonde en plezierige sex.

Kunnen voedingssupplementen je libido verhogen?

Er zijn voedingssupplementen waardoor je seksueel beter gaat presteren. Enkele van de best verkochte zijn ginkgo biloba, fenegriek, safraan. ginseng, maca, tribulus, L-arginine. De meeste van deze producten zijn verkrijgbaar in pillen.

Ginko biloba: Ginkgo biloba is een populair kruidensupplement in de traditionele Chinese geneeskunde en heeft effect op erectie stoornissen en een laag libido kan verhelpen. In combinatie met andere verbindingen zoals L-arginine, zink en Tribulus terrestris is aangetoond dat supplementen met ginkgo biloba het libido en de seksuele functie verbeteren.

ginko biloba

Fenegriek of te wel Grieks hooi Fenegriek is een populair kruid in de alternatieve geneeskunde dat kan helpen het libido te verhogen. Het kan je lichaam helpen om geslachtshormonen te produceren, zoals oestrogeen en testosteron.

Saffraan is een specerij die afkomstig is van de bloem Crocus sativus. Saffraan helpt stress te verminderen en kan werken als een afrodisiacum. Onderzoeken toonden aan dat saffraan erecties kan bevorderen, en het verlangen naar sex bij mannen kan verbeteren.

Panax Ginseng - Rode ginseng - kan een laag libido helpen verhogen en de erectie bevorderen. Uit onderzoeken bleek zelfs dat rode ginseng effectief was in het verbeteren van de seksualiteit bij vrouwen in de menopauze.

Panax Ginseng - Rode ginseng

Maca is een knolgewas dat traditioneel wordt gebruikt om de vruchtbaarheid en libido te verbeteren. Je kunt supplementen in verschillende vormen kopen, waaronder poeders, capsules en vloeibare extracten. Volgens een onderzoeken kan maca werken als een natuurlijk afrodisiacum om het seksuele verlangen bij mannen te vergroten. Het kan ook helpen bij de behandeling van erectie stoornissen.

Maca wortel

Tribulus is een kleine bladplant waarvan de wortels en vruchten populair zijn in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Tribulus ver hoofd het testosteronniveau en zal de zin in sex te verbeteren.

Zink is nodig voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is niet alleen belangrijk voor je seksdrive, maar is ook nodig voor de productie van gezond en genoeg sperma. Per ejaculatie verliest een man ongeveer 5 mg zink

L-citrulline is een aminozuur dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt. Je lichaam zet het vervolgens om in L-arginine, wat helpt de bloedstroom te verbeteren door stikstofmonoxide te produceren om je bloedvaten te verwijden.

L-citrulline is verkrijgbaar als voedingssupplement in capsule- of poedervorm, maar is van nature aanwezig in voedingsmiddelen zoals watermeloen, donkere chocolade en noten.. • Copyright © 2023 Condoom.nl