100% Durex, 100% betrouwbaar

Condoom advies Hoe doe je een condoom om?

Hoe doe je een condoom om?

Condooms zijn een effectieve en populaire manier om het risico op zwangerschap te verminderen en mannen en vrouwen te beschermen tegen seksueel overdraagbare infecties en ziekten. Bij correct gebruik zijn condooms 98% van de tijd effectief

Als je echter niet weet hoe je een condoom op de juiste manier omdoet, krijg je waarschijnlijk te maken met scheuren, breuken en soortgelijke problemen die het condoom minder effectief maken.

Het doel van een condoom is om het sperma of voorvocht op te vangen om een zwangerschap of seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen (SOA'S)   

Condooms mogen alleen op de penis worden geplaatst als deze volledig is erectie is en voordat de penis in contact komt met de geslachtsdelen of anus van je partner. Wil je meer weten over vrouwencondooms?

Volg deze stappen om een condoom correct om te doen:

  1. Controleer de verval datum op de folie van het condoom. Gebruik nooit een condoom na deze datum!
  2. Open voorzichtig de folieverpakking van het condoom. Zorg ervoor dat je het condoom niet scheurt of breekt als je de folie verwijdert.
  3. Neem de punt van het condoom tussen duim en vinger om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier omdoet. Dit zorgt er ook voor dat er geen lucht in het condoom blijft zitten. Door opgesloten lucht kan het condoom scheuren of breken tijdens het vrijen..
  4. Plaats het condoom op de bovenkant van je penis in erectie.
  5. Houd de punt van het condoom tussen je vingers geknepen en rol het dan naar beneden over je penis.
  6. Soms, als het condoom binnenstebuiten zit, kan het zich niet afrollen. Zorg ervoor dat je opnieuw begint met een nieuw condoom, want het condoom kan al sperma bevatten - mannen produceren sperma voor en na de ejaculatie.

Zorg ervoor dat het condoom op zijn plaats blijft tijdens vrijen. Als het condoom loslaat of scheurt, stop dan met wat je aan het doen bent en maak een ander condoom open. Als je klaar bent, houd je het condoom stevig vast en trek je het langzaam terug uit het lichaam van je partner, waarbij je ervoor zorgt dat er geen sperma ontsnapt terwijl je nog binnen bent. Daarnaast verwijder je het condoom pas als er geen contact is met het lichaam van je partner.

Hoe doe je een condoom om?

Kan je een condoom verkeerd aandoen?

Condoom afrollen
wat is de goede kant van een condoom?

Ja, let goed op hoe je het condoom uit de verpakking haalt. Je moet er altijd voor zorgen dat het tuutje (her reservoir) naar boven staat en het condoom naar beneden kunt afrollen. Open de condoomverpakking langzaam (geen tanden of lange vingernagels aub!) en haal het condoom uit de verpaking. Zorg ervoor dat het condoom op de juiste manier klaar is om te rollen: de rand moet aan de buitenkant zitten, zodat het eruit ziet als een hoedje, en het zal gemakkelijk afrollen. Je kunt het een beetje uitrollen voordat je het opzet om er zeker van te zijn dat het met de goede kant naar buiten ligt. Als je per ongeluk een condoom binnenstebuiten hebt omgedaan, draai het dan NIET om en hergebruik het - pak een nieuw condoom. 

Wat te doen met je condoom als je klaar bent? 

Sommige mensen weten misschien niet wat ze met een condoom moeten doen als ze klaar zijn, wat tot een ongemakkelijk moment kan leiden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat het condoom niet breekt of scheurt tijdens de seks. Verwijder het condoom voorzichtig als je niet bij de geslachtsdelen van uw partner bent. Leg tot slot een knoop in het open uiteinde van het condoom of draai het meerdere keren. Wikkel het condoom in toiletpapier en doe het in een prullenbak. Recycle een condoom niet en spoel het niet door het toilet - het zal je leidingen verstoppen. Als je vermoedt dat het condoom tijdens het vrijen is gelekt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw plaatselijke apotheek over eventuele anticonceptie na het vrijen.

Tips voordat je een condoom gaat gebruiken?

Als je je niet ongemakkelijk of zelfbewust wilt voelen bij het omdoen van een condoom, moet je weten hoe je het juiste condoom voor je kiest. Houd het volgende in gedachten:

Kies de juiste maat: Tot 40% van de mannen heeft condooms nodig met een afwijkende maat, bijv. extra klein, klein, groot of extra groot. Deze maten zijn niet standaard uit het schap verkrijgbaar in supermarkten of apotheken. Zorg ervoor dat je niet de verkeerde maat condoom kiest - zelfs als dat betekent dat je afziet van de extra grote merken. Een te groot of te klein condoom kan tijdens de seks loskomen; goed passende condooms werken het beste.

Bekijk ook eens: Welke condoom maat heb ik?

Oefen vooraf voldoende: Mensen voelen zich ongemakkelijk als ze niet vooraf met een condoom hebben geoefend. Laat je niet vangen als het heet wordt met je partner in de slaapkamer.

Maak tijd om erachter te komen hoe een condoom werkt met je partner voordat je het daadwerkelijk wilt gebruiken. Dit maakt het gebruik van het condoom op dit moment minder onhandig. Als je allebei weet hoe je condooms (mannelijk of vrouwelijk) correct moet gebruiken, maakt je minder snel fouten en profiteert je van de voordelen van veilige seks. Oefen met het veilig uit de verpakking halen van het condoom. Probeer ook het condoom om uw penis of een vergelijkbaar penisvormig voorwerp, zoals een banaan, komkommer of seks speeltje, om of af te doen.

Zorg ervoor dat je weet welke materialen je nodig hebt: condooms zijn meestal gemaakt van latex. Je kunt echter ook condooms vinden die van andere materialen zijn gemaakt. Als je bijvoorbeeld een latexallergie hebt, kun je polyurethaan condooms of polyisopreen condooms gebruiken. 

Bewaar je condooms op de juiste manier: Als je je condoom in goede staat wilt houden, bewaar het dan niet in je portemonnee, auto of badkamer. Condooms kunnen worden aangetast door hitte, vochtigheid en wrijving. Bewaar ze in plaats daarvan op een droge, koele plaats, zoals een kastlade.

Praat met je partner over voorkeuren: Als je je zorgen maakt over hoe je partner over condooms denkt, praat dan met hem of haar. Bescherming is een belangrijk onderwerp en laat zien dat je ook rekening houdt met hun gevoelens. Bespreek de verschillende condoomopties die beschikbaar zijn - ze zijn er in allerlei soorten texturen, smaken en maten.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een condoom?

Een andere manier om je minder ongemakkelijk te voelen, is door de voor- en nadelen van het gebruik van een condoom te begrijpen.

Enkele voordelen van het gebruik van condooms:

  • Bij consequent condoomgebruik kunnen mensen op betrouwbare wijze zwangerschap en tal van seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia, hiv en gonorroe, voorkomen. 
  • Condooms zijn alleen nodig voor geslachtsgemeenschap - je hoeft niets van tevoren voor te bereiden zoals andere anticonceptiemaatregelen, wat gunstig is voor ongeplande seks.
  • Meestal hebben mensen geen medische bijwerkingen bij het gebruik van condooms, tenzij ze zich niet bewust zijn van allergieën. Condooms zijn op veel locaties en winkels verkrijgbaar. Condooms zijn er in verschillende smaken, vormen en maten.

Enkele nadelen van het gebruik van condooms zijn:

  • Sommige mensen vinden dat condooms de stemming tijdens seks kunnen verpesten. Een goed alternatief is om het condoom op te nemen in je voorspelroutine.
  • Hoewel condooms meestal duurzaam zijn, kunnen ze nog steeds scheuren of breken als ze verkeerd worden gebruikt. Zorg er dus voor dat je oefent met het gebruik van een condoom, zodat je weet wat je doet als dat nodig is.
  • Zoals eerder vermeld, zijn sommige mensen allergisch voor latex, zaaddodende middelen en kunststoffen. Er zijn echter alternatieve condooms verkrijgbaar in verschillende materialen die geen nare reacties veroorzaken.
  • Mannen moeten zich terugtrekken zodra ze klaar zijn met ejaculeren voordat de penis zacht wordt, waarbij het condoom op zijn plaats blijft om mogelijke zwangerschappen te voorkomen. Dit kan echter de eerste paar keer lastig zijn

Welke soa's kun je krijgen als je geen condooms gebruikt?

Als je geen condooms gebruikt, verhoog je het risico op het oplopen van verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), vooral als je seks hebt met iemand die een actieve infectie heeft. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soa's:

  1. Gonorroe: Een bacteriële infectie die de geslachtsorganen, anus en/of keel kan aantasten.
  2. Chlamydia: Ook een bacteriële infectie die vergelijkbare gebieden aantast als gonorroe.
  3. Syfilis: Een bacteriële infectie die in verschillende stadia voorkomt, variërend van zweren tot meer systemische symptomen.
  4. HIV: Het virus dat aids veroorzaakt. Het tast het immuunsysteem aan.
  5. Herpes: Er zijn twee typen: HSV-1 (voornamelijk mondeling) en HSV-2 (voornamelijk genitaal). Beide kunnen zweren veroorzaken in het respectievelijke gebied.
  6. HPV (Humaan Papillomavirus): Een virale infectie die kan leiden tot genitale wratten en bepaalde soorten kanker.
  7. Trichomoniasis: Een parasitaire infectie die meestal de vagina bij vrouwen en de urinebuis bij mannen aantast.
  8. Hepatitis B en C: Virale infecties die de lever aantasten.
  9. Mycoplasma genitalium: Een bacteriële infectie die de geslachtsorganen aantast en vergelijkbare symptomen kan hebben als gonorroe en chlamydia.
  10. Schurft (Scabies) en Schaamluis(Pediculosis pubis): Deze worden veroorzaakt door kleine parasieten of luizen en zijn technisch gezien niet uitsluitend seksueel overdraagbaar, maar kunnen wel worden overgedragen door nauw lichamelijk contact, waaronder seksuele activiteit.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel condooms het risico op het oplopen van de meeste soa's aanzienlijk verminderen, ze geen 100% bescherming bieden. Sommige soa's, zoals herpes en HPV, kunnen bijvoorbeeld worden overgedragen door huid-op-huid contact met een geïnfecteerd gebied dat niet wordt bedekt door een condoom. Regelmatige soa-tests en open communicatie met partners zijn cruciaal voor seksuele gezondheid.

Wie kan condooms gebruiken?

Je moet ook weten of je al dan niet condooms kunt gebruiken. Sommige mensen zijn om verschillende redenen niet geschikt voor condooms. Waaronder:

  • Mensen met latexallergieën (er zijn echter alternatieve condooms beschikbaar).
  • Mensen die geen erectie kunnen behouden. Condooms zijn alleen effectief als de penis rechtop staat; sperma kan uitlekken, of het condoom kan afglijden als u uw erectie niet behoudt

Hoe je glijmiddel op je condoom kunt gebruiken?

Condooms hebben hun eigen glijmiddel, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken zijn. Als je het vrijen echter comfortabeler wilt maken, kun je altijd een extra glijmiddel gebruiken. Glijmiddelen zijn bijvoorbeeld vooral handig bij anale seks waarbij de kans groter is dat het condoom breekt. Als je extra glijmiddel gebruikt op je condoom, verminder je wrijving en vergroot je het gevoel voor jezelf en je partner.  Je kunt zowel glijmiddel op waterbasis als glijmiddel op siliconenbasis gebruiken.

Welk type glijmiddel kun je gebruiken?

Als je condooms van latex, polyisopreen of polyurethaan draagt, moet je overwegen om alleen glijmiddel op water- of siliconenbasis te gebruiken. Als je glijmiddelen op oliebasis gebruikt, zoals lotion, babyolie of vaseline, kan het condoom afbreken, waardoor het onbruikbaar wordt voor geslachtsgemeenschap. Bovendien kunnen sommige lotions en babyoliën vaginale infecties veroorzaken, vooral als ze niet ph-gebalanceerd zijn. Als je vatbaar bent voor schimmelinfecties, blijf dan bij water en glijmiddel op siliconenbasis.

Moet ik een condoom gebruiken tijdens anale seks?

Ja, je zou/moet om een condoom gebruiken tijdens anale seks als nog niet zeker weet of je seks partner een soa heeft. Condooms beschermen je tegen een lange lijst van ziekten, waaronder hiv, gonorroe, chlamydia, syfilis en herpes, om er maar een paar te noemen. Hoewel dit geldt voor vaginale seks, is het nog belangrijker bij anale seks. Waarom? Je loopt een groter risico om een SOA op te lopen tijdens anale seks dan vaginale geslachtsgemeenschap. Dit geldt vooral voor vrouwen. Dat komt omdat de huid en het weefsel rond de anus kwetsbaarder zijn en gemakkelijker kunnen leiden tot kleine wondjes wat leidt tot ongewenste bacteriën en infecties.

Bekijk ook eens: Tips voor de eerste keer anale seks

Tot slot

Condooms zijn de meest effectieve vorm van anticonceptie en het gemakkelijkst te verkrijgen. Bovendien zijn ze een vorm van bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Naast het gebruik van condooms, kunt je ze ook combineren met andere anticonceptiemethoden, waaronder hormonale anticonceptie en zaaddodend middel, om extra bescherming te bieden tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap.

Als je weet dat je volledig beschermd bent tijdens seks, zal je merken dat het meer ontspannend en plezieriger wordt. Condooms kunnen enige inspanning vergen om onder de knie te krijgen, maar ze leiden na verloop van tijd tot een comfortabeler seksleven.



  • Copyright © 2024 Condoom.nl