100% Durex, 100% betrouwbaar

Condoom advies Waarom scheuren condooms?

Waarom scheuren condooms?

Dus, waarom breken of scheuren  condooms? Je wilt dat het nooit gebeurt, maar het is goed om je bewust te zijn van de redenen, zodat je hopelijk onverwachte ongelukken kunt voorkomen. Voordat we verder gaan, willen we stellen dat condooms een zeer betrouwbare vorm van bescherming zijn en dat eventuele breuk nauwelijks samenhangt met de productkwaliteit.

Hoewel het faalpercentage een ongelooflijk lage 2% is, is de lijst met potentiële problemen waarschijnlijk iets langer dan je je realiseert. Het goede nieuws is dat de macht in jouw handen ligt. Als u weet wat bijdraagt aan het breken van condooms, kun je  de meeste problemen voorkomen.

In dit artikel kijken we naar de meest voor de hand liggende factoren om in gedachten te houden bij het hanteren van je rubbers - hitte, koude, verkeerd type of niet genoeg glijmiddel, het onjuist openen van de verpakking. Het meeste is gezond verstand, maar het is altijd goed om te leren of een opfriscursus te hebben voordat je de verpakking opent en omdoet.

Kunnen latexvrije condooms ook scheuren?

Ja, latexvrije condooms kunnen ook scheuren, net zoals condooms gemaakt van latex. De mogelijkheid van het scheuren van een condoom hangt niet alleen af van het materiaal waarvan het is gemaakt, maar ook van andere factoren zoals de juiste opslag, het juiste gebruik, de kwaliteit van het condoom en de houdbaarheidsdatum.

Latexvrije condooms zijn meestal gemaakt van materialen zoals polyurethaan of polyisopreen, die even effectief zijn als latex bij het voorkomen van zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen, mits correct gebruikt.

Om de kans op scheuren te verminderen, is het belangrijk om condooms op een koele, droge plaats te bewaren, uit de buurt van scherpe voorwerpen. Zorg er ook voor dat je condooms gebruikt die nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn. Volg de instructies op de verpakking voor correct gebruik. En tot slot, zorg ervoor dat het condoom de juiste maat heeft, want een condoom dat te strak zit, kan gemakkelijker scheuren.

11 oorzaken waarom kunnen condooms breken of scheuren:

 1. Vervaldatum: Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten. Een van de basisfeiten van condooms is dat ze bederfelijk zijn. Houdbaarheid is in sommige gevallen van invloed op het beschermingsniveau. De vervaldatum is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal, glijmiddel, enz. 
 2. Slecht bewaard: Slechte opslag is vaak een van de belangrijkste factoren waarom zelfs relatief nieuwe condooms, die nog een lange weg te gaan hebben voordat ze verlopen, kapot gaan. Hoe en vooral waar je je condooms bewaart, is essentieel voor hun levensduur. Houd dus rekening met extreme temperaturen aan beide uiteinden van de thermometer.
 3. Warmte: Fabrikanten adviseren dat je je condooms niet voor langere tijd in direct zonlicht of temperaturen boven 30ºC moet bewaren. Condooms in de auto opbergen in de zomer, of zelfs op warme dagen, is geen goed idee en wordt niet aanbevolen. De langdurige hitte verzwakt het materiaal, wat kan leiden tot snel scheuren van condooms. Hoge temperaturen bederven het glijmiddel soms ook, waardoor het plakkerig wordt en in sommige gevallen zelfs stinkt.
 4. Koud: Bijna het exacte geval dat we zojuist in de paragraaf "warmte" hebben beschreven, past ook in een koude omgeving. Langdurige kou gaat niet zo goed samen met condooms.
 5. Niet genoeg glijmiddel: Niet genoeg glijmiddel is waarschijnlijk de meest voorkomende reden waarom condooms scheuren. Condooms glijden graag weg, en als het glijden moeilijk wordt, kunnen er problemen ontstaan. Vagina's, wanneer ze opgewonden zijn, zorgen in verschillende mate voor hun eigen smering, en de meeste condooms worden vooraf gesmeerd, maar het glijmiddel droogt soms uit. Het speeksel van jou of je partner is een uitstekend natuurlijk glijmiddel wanneer je het nodig hebt, maar het is altijd slim om een condoom-compatibel glijmiddel bij de hand te hebben om toe te voegen als dat nodig is.
 6. Binnen drogen: We hebben het net gehad over het belang van glijmiddel. Er is zelfs nog meer reden waarom je deze in de buurt zou moeten hebben. De meeste condooms zijn niet van binnen gesmeerd en zelfs degenen die dat wel zijn, hebben niet altijd genoeg. Hierdoor kan de huid van je penis een beetje onaangenaam aanvoelen. En als er niet genoeg beweging is tussen de penis en de binnenkant van de condoomwand, kun je een "Ow, verdorie, het brak"-moment ervaren. Eenvoudige oplossing: doe een druppel condoom-compatibel glijmiddel erin voordat je het condoom over je penis uitrolt. Dit zorgt voor zowel een hogere gevoeligheid voor een beter algemeen gevoel als minder kans op breuk.
 7. Het verkeerde glijmiddel gebruiken: Wedden dat je dacht dat we klaar waren met praten over glijmiddel...?  Hier is een kort overzicht van wat je niet als glijmiddel voor je condooms moet gebruiken: Zoals je weet, zijn condooms niet allemaal hetzelfde. Sommige zijn latex, sommige zijn polyurethaan of polyisopreen. Ongeacht wat je hebt, blijf uit de buurt van een glijmiddel op oliebasis. Vermijd ook de drang om elk soort voedselproduct (plantaardige olie, olijfolie of andere bakolie), vocht inbrengende crème of bodylotion, babyolie . De lijst gaat maar door, maar je snapt het idee. Deze stoffen zouden niet alleen het condoommateriaal verzwakken, maar ze passen ook niet goed bij de geslachtsdelen van een vrouw. Gebruik voor de zekerheid alleen glijmiddelen op water- of siliconenbasis, en zoals we al zeiden, controleer altijd de verpakking van de fabrikant of de website van de verkoper voor meer informatie.
 8. Al beschadigd voor gebruik: Een andere veelvoorkomende reden waarom condooms kapot gaan, is dat condooms in je portemonnee, handtas of broekzak naast je sleutels zitten, waardoor ze worden blootgesteld aan mogelijke schade, zoals kleine gaatjes of scheuren. Als het condoom voor gebruik al is aangetast, kan dit leiden tot breuk. Daarom is het zo belangrijk om rekening te houden met alle directe en indirecte factoren.
 9. Orale seks: Je kunt een condoom gebruiken tijdens orale seks. Als je van plan bent om daarna vaginaal of anaal te gaan, wil je misschien een nieuw omhulsel gebruiken na je orale genotsessie. Hier is waarom: Wat je ook probeert, je tanden hebben de neiging om in de weg te zitten. Zelfs de kleinste slip kan kleine gaatjes en scheurtjes in het condoom veroorzaken, waardoor het minder effectief wordt.
 10. De verpakking verkeerd openen: Alleen omdat je iets kunt doen, wil nog niet zeggen dat je het moet doen. Dus als herinnering voor het openen van een condoomverpakking, gebruik je tanden niet en vergeet het gebruik van scharen, messen, sleutels of iets dergelijks. Wees voorzichtig bij het openen van de condoom folie. Scheur de verpakking voorzichtig open met je vingers waar het is aangegeven en je bent klaar om te gaan.
 11. Kopen bij online opportunistische verkopers: Hoewel dit geen directe reden is waarom condooms breken, moeten we het toch even vermelden omdat het een probleem is. Grote online marktplaatsen zitten vol met opportunistische verkopers die snel geld willen verdienen door alles te verkopen wat ze kunnen omdraaien. Hoewel deze markten hun best doen om ervoor te zorgen dat hun verkopers hun producten op tijd verzenden, hebben ze geen controle over de productkwaliteit zelf.

Hoe condooms bewaren?

Waar condooms bewaren? Nu we weten dat extreme hitte en kou condooms niet gelukkig maken, waar moet je ze dan bewaren? Berg ze op ergens in je huis, zoals in een kast, een nachtkastje of een andere donkere en droge plaats. Dit zijn typische en ideale plekken. 

Waar bewaar je condooms niet in huis? Vermijd plaatsen zoals badkamers waar de temperatuur fluctueert. Je neemt een douche en het is heet, vochtig en vochtig, dan wordt het koud, en het herhaalt zich allemaal regelmatig. Deze omgeving is niet geschikt voor bederfelijke producten zoals condooms.

Condooms zijn medische producten, dus je moet ze voor verzending op de juiste manier bewaren en behandelen. Als de verkoper het bedrijf exploiteert vanuit een oververhitte garage of opslagruimte, zijn de rubbers mogelijk niet in de beste staat.
Bovendien circuleren er veel valse condooms die deze marktplaatsverkopers verkopen. Als je eerder bij een van deze winkels hebt gewinkeld, wie weet, gebruik je vanavond misschien een vervalsing.

Dus denk de volgende keer dat je condooms koopt twee keer na en wees bereid om een euro of twee meer te betalen van een gerenommeerde verkoper voor de gemoedsrust dat u een echt product gebruikt dat zijn beste mogelijkheden biedt.

Merk je als het condoom gescheurd of geklapt is ?

Meestal als condooms scheuren, gaan ze echt kapot. Je zult het waarschijnlijk voelen breken of de schade zien wanneer jij of je partner wegtrekt.

Dat gezegd hebbende, het is mogelijk dat een condoom scheurt zonder dat je het doorhebt - maar probeer je niet al te veel zorgen te maken. Dit komt zelden voor, vooral als je het condoom op de juiste manier gebruikt en bewaart.

Als het moment daar is, kun je als volgt controleren op duidelijke breuk:

Het is een goed idee om het condoom snel te inspecteren wanneer je het omdoet. Soms breken condooms in de verpakking of tijdens het aanrengen.

Als jij degene bent die het condoom draagt, kun je het meestal voelen breken. Er zal een onmiddellijke verandering in sensatie zijn. Als dat gebeurt, vertel het dan aan je partner, trek het condoom eruit en inspecteer het.

Als je een dildo gebruikt of niet degene bent die het condoom draagt, kan het zijn dat je de breuk voelt of niet.

In dit geval is het een goed idee om het condoom regelmatig te controleren terwijl je seks hebt, bijvoorbeeld wanneer je van houding verandert. Je moet een pauze kunnen zien of voelen.

Veel mensen merken echter pas dat een condoom is gebroken nadat ze klaar zijn met vrijen. Daarom is het belangrijk dat je het condoom controleert wanneer je het verwijdert op zichtbare gaatjes of lekkages.

Als je niets ziet, kan er nog steeds een microscheur zijn

Microscheurtjes of gaatjes  zijn kleine scheurtjes die normaal gesproken niet zichtbaar zijn met het blote oog en die virussen en sperma toch door kunnen laten.

In sommige gevallen kunnen microscheuren een fabrieksfout zijn, hoewel dat uiterst zeldzaam is. Fabrikanten ondergaan condooms aan een reeks tests om te controleren op breuken en defecten voordat ze worden verkocht.

Hoe kun je het risico op condoom breuk voorkomen?


Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de effectiviteit van je condoom te vergroten en het risico dat het breekt te minimaliseren.

 • Zorg ervoor dat je de juiste condoommaat koopt. Scheuren en breken is vaak een teken dat het condoom te klein was. Als het condoom tijdens de seks is afgegleden, is het waarschijnlijk te groot. Als je een condoom om je penis of dildo draagt, moet het goed passen en niet vrij bewegen. Het is een goed idee om een paar verschillende soorten en maten te proberen totdat je er een vindt die goed bij je past. Je hebt kleine condooms, XL condooms, condooms in de maat 60, condoom maat 64, condoom maat 69 , anaal condooms etc.
 • Controleer de vervaldatum voordat je een condoom gebruikt. Oude condooms gaan sneller kapot
 • Open de verpakking voorzichtig. Gebruik nooit je tanden of schaar om de verpakking te openen. Hierdoor kan het condoom doorboren of scheuren.
 • Zorg ervoor dat je het condoom correct omdoet. Condooms kunnen worden gebruikt voor vaginale, anale of orale seks. Controleer het op beschadiging, houd dan de rand van het condoom met één hand vast, knijp in de punt met duim en wijsvinger en rol het condoom langs je penis of dildo. Condooms kunnen worden gebruikt voor vaginale of anale seks. Ga in een comfortabele houding zitten, zoals op bed liggen, voordat je het condoom omdoet. 
 • Gebruik nooit 2 condooms tegelijk.  Gebruik nooit twee condooms op je penis of dildo, en gebruik nooit een inwendig condoom en uitwendig condoom samen. Beide zijn ontworpen om op zichzelf te worden gebruikt. Verdubbelen geeft je geen extra bescherming. In feite kan het je kansen vergroten om een of beide te beschadigen.
 • Gebruik glijmiddel! Het gebruik van een beetje glijmiddel op het een condoom, hierdoor is seks gemakkelijker. Het is ook oké om een beetje glijmiddel op je penis te gebruiken voordat je een condoom omdoet, maar gebruik niet veel. Hierdoor kan het condoom afglijden. Gebruik ook glijmiddel aan de buitenkant van het condoom. Zorg ervoor dat het het juiste soort glijmiddel is. Gebruik alleen op water- of siliconenbasis, nooit op oliebasis. Op olie gebaseerde glijmiddelen kunnen het condoommateriaal verzwakken.

Waar het op neerkomt:

Uiteindelijk is een menselijke fout een grote factor die de effectiviteit van condooms beïnvloedt. We hopen dat dit artikel je een beetje inzicht geeft in de belangrijkste redenen waarom condooms breken en wat je moet doen om een dergelijk incident te voorkomen, zoals altijd voldoende glijmiddel hebben. Wat er ook gebeurt, tenzij je ziet dat er ernstige schade is, iets heel raars ruikt of gewoon weet dat er iets helemaal mis is, is het beter om een condoom te gebruiken dan helemaal geen rubber te gebruiken.                                                                                                                                                                                      Het is zo simpel. Condooms zijn goedkoop, dus zorg ervoor dat je er een paar bij je hebt, zodat je klaar bent wanneer je ze nodig hebt. Als je een beetje gezond verstand gebruikt, gaan je condooms niet kapot en komt alles goed. • Copyright © 2024 Condoom.nl